I detta inlägg bjuds på en sammanfattning av de val vi gjort gällande material och utförande på glasverandan. Dessutom kommer regelstommen på plats och verandan börjar äntligen ta form.

Bygget tog fart i början av maj 2020 och snickarfirman vi anlitat var Antons bygg och entreprenad i Köpma. Dealen var att Anton skulle ansvara för material, resning av stomme (väggar och tak), spika upp ytterpanel och foder, isolering av tak och spika upp innertak. Vi ansvarade för restaurering och isättning av fönster och ytterdörr, all målning, putsning av grund, isolering av golv och innerväggar samt färdigställa allt invändigt (förutom innertaket då).

Byggmaterial levererat
Byggmaterial levererat.

Glasverandans utförande i grova drag

Rummet i sig kommer bli stort, nästan 25 kvm. Den huvudsakliga anledningen till detta är att vi ville inkludera fönstren på baksidan. Dels för att underlätta luftcirkulationen och uppvärmningen. Dels för att öka närheten till glasverandan från både kök och vardagsrum. Båda fönsterhålen kommer dock bli ersatta av dörrar då vi anser att en tydlig rumsindelning är att föredra i ett gammalt hus.

Grunden består av en gammal återanvänd stengrund. I det tidigare blogginlägget Glasveranda del 2 – markarbete och stengrund berättar jag hur det gick till när grunden kom på plats. Stommen på glasverandan kommer vara en regelkonstruktion.

Golv, fönster och väggar

Gällande golv så letade vi länge efter ett gammalt golv som vi skulle kunna återanvända men gick bet. Det blir därför ett nytt kilsågat grangolv.

Totalt kommer verandan rymma 10 fönster som alla är återbruk. Stilmässigt är de lika befintliga fönster på huset men de är högre, karmmått: H är ca 1,60 cm, B ca 1 m. Det blir fyra fönster på långsidan och tre på respektive kortsida. På långsidans mitt kommer vi ha en pardörr som också är återbruk. Restaureringen av fönster och dörr kommer jag sammanfatta i ett separat inlägg i denna bloggserie.

Majoriteten av de nya ytterväggarna kommer alltså bestå av fönster. Men den lilla väggyta som blir kvar kommer kläs i en bredare pärlspont i stil med 1800-talets slut. Den före detta ytterväggen av timmer kommer vi däremot lerklina och tapetsera.

Tak

Taket blir ett så kallat kuverttak i plåt, Magnestic från Lindab. Vi har även valt samma fabrikat till hängrännor och stuprör. Det blir alltså bandplåt istället för skivläggning. Det bär lite emot att lägga bandplåt då skivläggning skulle vara mer byggnadsvårdsmässigt korrekt. Det är dock dyrare med skivor och eftersom verandan ligger så högt och taket kommer ha en låg lutning, kommer vi inte se taket särskilt ofta. Sorgligt nog är det så att enda gången vi kommer se hela taget är om/när vi står på jordkällaren. Innertaket kommer vi däremot se desto mer av och det kommer bestå av fasspont.

Verandan börjar ta form. Hoppas du som läser ser det hela framför dig 🙂

Materialval

Vi hade från början ställt krav på att allt material ska vara diffusionsöppet och plast i alla de former var uteslutet.

Valet av isoleringen, till både tak, golv och väggar, blev linisolering från Isolina. Linisoleringen är diffusionsöppen, dvs. den lagrar inte fukt och därav motståndskraftig mot mögel; den är både värme- och ljudisolerande; är en förnybar naturresurs och linodling samt tillverkning av isoleringen har en låg miljöpåverkan. Ett ytterligare plus är att mössen inte gillar att bygga bo i det.

Linfält i Östergötland sommaren 2020
Bild på ett linfält i Östergötland sommaren 2020, foto taget av min mamma 🙂

Till ytterväggarna används även en byggskiva/isoleringsskiva av träfiber, Woodycell, från Isocell. Träfiberskivan är diffusionsöppen, förhindrar drag samt är värme- och ljudisolerande. Dessutom består skivan av naturligt träfiber och är ekologisk och återvinningsbar.

Istället för plastduk som ångbroms använder vi en papp, Öko natur ångbroms, även den från Isocell. Eftersom taket kommer vara av plåt är det viktigt att ha ångbroms på insidan av taket. Det finns annars en risk att fukt lägger sig på insidan av plåttaket. Förvisso är den risken väldigt liten eftersom det på ovansidan av taket ligger en papp och dessutom byggs taket med en luftspalt för att luften ska kunna cirkulera. Men hängslen och livrem är inte fel.

Regelstomme – verandan tar form

Så var själva bygget igång. Jag kunde direkt konstatera att det är en nackdel att inte göra jobbet själv om du har för avsikt att dokumentera steg för steg :). Det visade sig vara väldigt svårt att hinna med foton under byggets gång. Hux flux är det liksom bara färdigt 🙂

Verandan tar form
Reglarna för väggar är på plats.

Som takregel använde vi limträbalk.

Verandan tar form
Takreglar på plats.

När reglarna för väggarna var uppe blev vi lite förskräckta, för herrejösses vad stora fönsterhålen var. Hade vi verkligen mätt rätt? Vi var helt enkelt tvungna att testa och det visade sig att det inte var något större fel på den kalkyleringen. Vi kommer helt enkelt bara ha jäkligt stora och mycket fönster på vår glasveranda 🙂

Taktassar

Vi funderade mycket på huruvida vi skulle ha något ”krussidull” på verandan. Huset i sig är väldigt enkelt och tyvärr har vi inte lyckats hitta några foton på huset från tiden före renoveringen på 40-talet. Är ju möjligt att det en gång var mer snickarglädje men nu är huset väldigt avskalat. Men taktassar ville vi ha så det fixade Anton med kollegor till.

Verandan tar form

Verandan har fått tak

Jag missade att fota processen då snickarna spikade råsponten för taket. Men under pappen så ligger den. Pappen är vald av plåtslagaren och för honom var det viktigt att den inte var sandig. Innan taket snickrades på plats hade plåtslagaren och Anton en avstämning för att säkerställa att konstruktionen blev korrekt inför den kommande plåten.

Verandan tar form

På insidan spändes en diffusionsöppen duk upp. Taket på insidan kommer följa takets lutning, dvs. det blir lite sluttande även på insidan. Delar av limträbalkarna kommer även vara synliga efter att innertaket kommit på plats.

Reglarna för innertaket

Verandan börjar ta form

Glasverandan börjar ta form och det blir allt lättare att föreställa sig det slutliga resultatet. Känslan jag fick när jag stod på bjälklagen första gången har inte förändrats, dörröppningen mot baksidan är en blivande favoritplats.

Fortsättning följer, håll utkik efter del 5 om vårt utbygge av glasverandan 🙂

Verandan tar form
Utsikt ner mot sjön från blivande glasverandan


4 kommentarer

Lisa · 10 oktober, 2022 kl. 13:51

Hej! Hittade er när jag letar inspo till vårt verandabygge. Vilket vackert utbygge ni gör! Det jag undrar är om du vet vilken vinkel eller lutning ert tak har.
Jättetacksam för svar!

    Profilbild

    Hannah · 23 oktober, 2022 kl. 19:07

    Hej Lisa,

    Tack! Ber om ursäkt för sent svar. Har letat i vårt underlag men hittar tyvärr inte vad vi landade på i slutändan för taklutet. Vi hade svårt att få till ett lut som samtidigt möjliggjorde öppningsbart fönster vid takfoten så lutet har skiftat under planeringens gång. Jag vågar därför inte säga något gradantal eller vinkel med risk för att det är fel. Men minsta tillåtna lut vid det val av täckmaterial vi har, (plan plåt, förzinkad, dubbelfalsad), är 5,7 grader och vi ligger några grader över det.

    Ledsen att inte kunna hjälpa dig mer än så.

    Hälsningar
    Hannah

Klara · 22 februari, 2021 kl. 22:12

Tack för att ni delar med er av er byggprocess! Jag hittade er sida när jag surfade runt och letade efter glasverandor i gammal (äkta) stil. De flesta som bygger nytt verkar missa väsentliga delar som en riktig stengrund m.m.

    Profilbild

    Hannah · 23 februari, 2021 kl. 08:24

    Hej,

    Stort tack och roligt att höra att vårt projekt bidrar till inspiration. Jag håller med dig om detaljernas betydelse. Det är dock inte lätt att få tag på gammal sten så jag kan förstå om många bygger på lecablock. För vår del sa vi dock från början att vi ville ha riktig sten. Så var att hålla utkik på blocket och slänga ut trådar hos bekanta och hade tur som fick tag på sten ?.

    Hälsningar
    Hannah

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *