Vi drömde om en glasveranda och efter en del om och men är rummet i princip färdigt. Kvarvarande moment är eldragning, taklister och själva möbleringen av rummet men det lämnar jag till ett sista inlägg om glasverandan. I detta inlägg bjuds det på slutmålning av fönstenischer, tapetsering samt lite annat smått och gott. Dessutom har vi överraskat oss själva med att backa på valet av dörr mellan glasverandan och köket och återgått till den ursprungliga planen, dvs. en dörr med glasparti.

Målning av fönsternischer

Innan det var dags för tapetsering hade jag bestämt mig för att slutmåla väggarna och grundmåla insidan av fönsterbågarna. Vi bestämde att det fick räcka med ett lager färg eftersom det hade hunnit bli kyligt om nätterna. Förutom det skulle fönsternischerna även få färg. I blogginlägg 11 berättade jag att vi bestämt oss för att fylla skarven mellan karm och fönsterbräda med sågspån blandat med lim. Men när jag grundmålat ett varv vart det tydligt att detta inte skulle funka. Det var både ojämnt och små hål trots att vi slipat ordentligt innan.

Skarven mellan karm och fönsterbräda. Glipan är fylld med sågspån och lim men det blev inget bra.

Jag kontaktade byggnadsvårdsbutiken Färg och måleriprodukter för råd och fick tipset att använda Rubinol som är ett linoljekitt. För mig var detta en helt ny produkt. Men jösses, numera vill jag linoljespackla allt, detta måste vara guds gåva till en byggnadsvårdare 🙂 Spacklet är superenkelt att använda och det torkar fort. Jag använde en vanlig spackelspade för att bre ut och jämna till. När spacklet börjat torka tog jag en fuktig disktrasa och torkade bort överflöd och kluttar som villat bort sig. Med hjälp av disktrasan gick det även att jämna ut det spacklade lagret ytterligare. Jag testade även att slipa men trots att jag använde det finaste sandpappret blev det ”repor” i spacklet. Bästa lösningen som jag kom fram till var därför fuktig disktrasa.

Fönsterbrädan m.m. spacklades med Rubinol som är ett linoljespackel.
En av fönsterbrädorna som spacklats med rubinol.

Efter spacklingen målade jag precis som vanligt, dvs. först utspädd färg med 40% lågaromatisk lacknafta, andra strykningen 20% lacknafta och därefter outspädd färg. Jag fick måla 1-2 gånger med outspädd färg då spacklet sög åt sig mycket av färgen. Det slutliga resultatet blev verkligen över all förväntan.

Lumppapp och tapet

I blogginlägg 10 berättade jag om när vi lerklinade timmerväggen, dvs. den gamla ytterväggen. Den väggen ska nu kläs med tapet men eftersom en lerklinad vägg rör sig och även kan spricka efter årens gång så har vi valt att förstärka tapeten med ett lager grålumppapp närmast väggen. Första momentet var därför att klistra upp lumppappen. Då pappen inte kommer vara synlig valde jag att klistra upp hela våder istället för rutor som egentligen är det traditionella sättet att lumppappa. Det är lite bökigt att tapetsera hela våder då pappen är tjock och förhållandevis tung. Men med lite tålamod går det jättebra. Är dock viktigt att ha på ordentligt med klister då pappen suger åt sig.

Till tapetsering av både papp och tapet använder jag cellulosaklister i flingform som man blandar ihop själv. Klistret innehåller inga gifter och är miljövänligt. Tyvärr verkar det som att det inte längre går att få tag på detta klister. Men för vår del, vid val av klister, är det viktiga att det är ett cellulosaklister och att klistret är diffusionsöppet.

Tapetsering med cellulosakliset.
Cellulosaklistret jag använt till både lumppappen och tapeten.

Tapetsering

Pappen är uppe och det är äntligen dags för tapetsering. Som vi väntat på detta, ett helt år faktiskt. Vi bestämde oss för tapeten redan i oktober 2020, efter ett väldigt velande ska tilläggas vilket man kan läsa om i inlägg 9. Men tapeten fick vänta i sin kartong till oktober 2021 då det äntligen var dags. Tapeten vi valt heter Celestine från Colefaxe och Fowler.

Första våderna uppe men därefter blev det lite krångligare i och med taklutet. För att få till rätt längd på våden i förhållande till mönsterpassningen behövde jag tänka både en och två gånger + dubbelkolla med Rickard så det blev rätt. Första halvan av väggen behövde jag lägga till ca 50 cm per våd i toppen men därefter blev det omvänt och ca 50 cm skulle bort från toppen. Men det gick bra och tillslut var alla våder uppe.

Tapetsering pågår och de första våderna är uppe.
Första våderna uppe och vi fick möjlighet att för första gången se tapeten i verklighet i sin fulla längd.

Tapeten förklistrades och fick ligga och svälla i 5-10 minuter innan jag satte upp den. Undertiden som våden låg på vänt strök jag på klister direkt på väggen och lite extra vid skarven mellan våderna. Att stryka direkt på väggen är inte alltid enligt instruktion men eftersom lumppappen suger åt sig en hel del tycker jag att det är att föredra. Blev många kliv upp och ner för stegen. Egentligen kan nog tapetsering generellt sätt underlättas av att man är två som hjälps åt. Men om man som jag är ett kontrollfreak, laddad upp till öronen av prestationsångest och stress, så är det bättre för relationen att kontrollfreaket får tapetsera ifred 🙂 .

Det färdiga resultatet med både tapet och dörr- samt golvlister. Vi är riktigt nöjda med vårt val av tapet och den gröna färgen på listerna. Tapeten har ett häftigt djup och alla färger, särskilt den röda, lyfter hela rummet. Nu återstår bara taklisterna.

Slutligt resultat efter tapetsering.
Tapet och dörr- samt golvlist är uppe.

Dörren mellan glasveranda och kök

Från allra första början var vår plan att ha en glasad dörr mellan verandan och köket. Dörrhålet var tidigare ett fönster och en glasad dörr skulle medföra att vi kunde behålla ljusinsläppet i köket. I flera år skannade vi blocket och återbruksbutikerna efter en passande glasad dörr utan att hitta någon. Däremot hittade vi flera dörrar som fått glas i efterhand och det väckte idén att vi kunde modifiera en av de dörrarna vi redan hade.

Men när dörren väl hade kommit upp kände vi att det vore väldans synd att göra om en så vacker dörr. Även om färgen flagnade och det var glipor mellan speglar och ram, kunde vi inte annat än konstatera att dörren borde få vara som den är. Jag ansåg även att den gamla ådringsmålningen och lite ruffiga skicket på dörren skulle bli ett bra bryt till allt annat. Så det blev varken ny färg, som enligt ursprungsplanen skulle varit umbra 7A-30, eller glasad dörr. Strunt samma att ljusinsläppet i köket blev lite sämre, vad gör det när man har en dörr som i sig själv är ett lysande smycke. Saken var bestämd och vi monterade dörren i det skick och utseende den hade. Jag spacklade och målade karmen och Rickard sågade till och satte upp listerna. Tadaaa, skitsnyggt!

Dörren mellan glasveranda och kök enligt den första planen eftersom vi inte hittade någon glasad dörr som passade.
Dörren mellan glasvarandan och köket som vi bestämt oss för att använda i det skick den hade.

Nya möjligheter nya beslut

MEN så blev det december och Färg och måleriprodukter publicerade en glasad dörr, i sin digitala adventskalender på Instagram, med orden ”övergiven dörr söker nytt hem”. Den var ju perfekt, precis en sådan vi letat efter i flera år och dessutom i nästan lagom höjd och bredd. Jag kontaktade därför Maria i butiken och vips så hade vi den där dörren vi letat efter så länge.

En övergiven dörr sökte hem och ett hem fick den.
En övergiven dörr som behövde nytt hem och en stor skopa kärlek.

Men som sagt, det var en dörr som inte kunde monteras i befintligt skick. Dessutom behövde vi byta ut karmen som redan satt på plats eftersom den tillhörde den ådringsmålade dörren. Som om inte det var nog hade vi heller inte några ytterligare dörrlister utöver de som redan satt på plats. Med andra ord behövde den nya dörren och karmen passa befintligt dörrhål med befintliga lister på glasverandan. Urk!

Restaurering av gammal glasad dörr

Denna stackars dörr, som tidigare fungerat som svängdörr, hade verkligen sett bättre dagar. Några spröjs var av, fyra glas var trasiga, den befintliga karmen saknade tröskel och dörrbeslagen var för en svängdörr. Dessutom var den skev och något för hög. Den behövde alltså kortas och få ny karm, några nya glas, lagas lite här och där samt ny färg.

Dörren i sitt ursprungliga skick.
Dörren i sitt ursprungliga skick.

När man kortar en dörr är det viktigt att tänka på dörrens proportioner och att bibehålla dessa i möjligaste mån. Dessutom måste det finnas marginal i botten- och överstycket så dörren håller ihop även om man kortar av den. Denna dörr hade ett väldigt brett parti mellan glas och speglar. Så istället för att bara kapa bottenbrädan beslutade vi oss för att ta bort majoriteten av höjden där.

Men först behövde vi glasa ur och skrapa bort den gamla flagnande plastfärgen. Nästa steg var att montera isär hela dörren. När dörren var isär kunde partiet mellan glas och speglar kortas av. De avbrutna spröjsen och spruckna speglarna limmade Rickard och sen slogs alla delar ihop igen.

När dörren var klar byggde Rickard ihop en ny karm. Låskistan på dörren satt väldigt högt upp så den flyttade Rickard ner en bit. Det gamla hålet för låskistan samt de efter de gamla gångjärnen fyllde han igen med plugg och träbitar. För att slippa glipor i färgen mellan speglar och sidostycken, som annars uppstår när trät torkar/sväller, passade jag på att måla kanten på speglarna innan de sattes tillbaka.

Inte alltid man uppskattar ett noga utfört arbete

Sista momentet var att montera bort karmen som redan var uppe. Om det är något Rickard verkligen inte uppskattar så är det att plocka bort något han själv satt dit. Inte för att han sörjer det arbete han tidigare gjort utan för att han bygger/monterar/skruvar fast saker väldigt ordentligt. Men med en stor dos tålamod fick han bort karmen utan att skada väggen och listerna på glasverandan och den nya karmen kunde skruvas upp.

Dörren har kortats både på höjden och bredden och passar nu i den gamla dörrhålet.
Dörren är på plats och vägg, lister och tapet intakt.

Glasning och målning

Dörren och karmen är klar. Dags att glasa, spackla och måla. En ny sak för mig med denna dörr var att varje glasruta satt på plats av spröjs runt om på både bak- och framsida. Dvs. glasen skulle inte nitas och heller inte kittas på traditionellt sätt. Men eftersom glasen endast sitter på plats med hjälp av spröjsen valde vi att lägga tryckkitt på båda sidor runt om för att minska risken för skallrande rutor. Så det är den enda kittningen jag gjort på dörren. Gamla spikhål och andra repor spacklade jag igen med linoljespackel.

Eftersom vi nu hade en dörr som behövde ny färg var färgvalet givet, dvs. vi återgick till ursprungsplanen och umbra 7A-30. Vid första strykningen spädde jag ut färgen med 40% lågaromatisk lacknafta, strykning två med 20% lacknafta och därefter outspädd färg.

Istället för dörrknopp fick dörren samma typ av trycke som pardörren till vardagsrummet. När det var gjort och färgen torkat var det dags att hänga upp dörren.

Väggen efter tapetsering och den återbrukade dörren mellan glasveranda och kök är på plats.
Den glasade dörren är på plats.

Det blev stor skillnad för rumskänslan både inne på glasverandan och i köket med en glasad dörr så vi är väldigt glada över att vi tog beslutet att byta dörr när vi nu fick möjligheten.

Planeringen framåt för glasverandan

Detta inlägg är ligger långt efter arbetsgången med glasverandan. Anledningen är att jag väntade med publiceringen med förhoppningen att vi skulle kunna färdigställa glasverandan och att detta skulle bli det sista inlägget. Men nu är det så att saker tagit en annan vändning och vi har påbörjat en förlängning av huset som bl.a. ska rymma vårt kommande badrum. Glasverandan som är det största rummet vi har i huset har därför gjorts om till fönsterrenoverings- och målarverkstad. Jag klagar dock inte, jag har fått bästa rummet till min projekt 🙂 Men tyvärr innebär det vi ännu inte är klara med taklister, eldragning och möblering inne på glasverandan.

Det slutliga inlägget får därför dröja ytterligare men kan lova att vi jobbar stenhårt för att vi så snart som möjligt ska kunna använda rummet enligt vår ursprungliga tanke. Så i avvaktan på ett inägg om den färdig glasverandan bjuds på några bilder på rummet när det var nytapetserat.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *