En dröm jag haft, med koppling till hus på landet, var att även ha en trädgård. Helt ärligt var det faktiskt en trädgård och den frihet det skänker, i jämförelse med lägenhet i stan, som lockade mest med hus. Det jag såg framför mig var en prunkande trädgård med underbara blommor från vår till höst, fruktträd, köksträdgård och som pricken över i:et en egen biodling. Min morfar var biodlare och när jag var liten hade han alltid med sig ett par burkar honung till oss vid sina besök. Något som alltid var lika uppskattat av hela familjen. Efter att jag och Rickard äntligen hittat vårt Holmsjöhult, med en trädgård, bestämde jag mig för att förverkliga pricken över i:et och starta en biodling.

Jag måste dock tyvärr avslöja direkt att jag ännu inte kommit igång med min biodling. Jag saknar dels viss utrustning, dock inte bikupor för det har min kära far varit supergullig och ordnat med :). Dessutom behövs vissa praktiska förberedelser. Exempelvis är vi igång att bygga ett växthus i närheten av den plats som kuporna ska stå. Min förhoppning är dock att komma igång till hösten eller nästa säsong. Oavsett kommer förberedelserna dokumenteras och inlägg publiceras under denna kategori för att skildra processen från början.

Men hur startar man igång en biodling när man som jag saknar praktisk erfarenhet och har en levnadsprincip som säger, ”ska jag göra något ska jag göra det ordentligt”? Jo, då anmäler man sig till en biodlingskurs. Våren 2018 var det dags och det var riktigt pirrigt och spännande. Dels för att det var flera år sedan jag satt i skolbänken och dels för att jag skulle få lära mig något nytt.

Biodling

Kursen arrangerades av Norrköpings biodlarförening och den var väldigt intressant och lärorik. Det var 10 tillfällen som bestod av både teoretiska och praktiska pass. Det blev väldigt mycket att ta in men de praktiska tillfällena gjorde teorin blev mer förståelig. Jag rekommenderar verkligen den som är intresserad av att starta biodling, men som saknar erfarenhet, att kontakta närmsta biodlarförening och gå en kurs.

Bisamhället

En sak jag inte hade en aning om före kursen var att ett bisamhälle består av ett otroligt stort antal bin. Vid gynnsamma förhållanden under högsäsong, dvs försommar, kan ett samhälle bestå av 60 000 – 80 000 bin. Alla individer i samhället har sin uppgift och de är beroende av varandra och fungerar som en stor superorganism.

Biodling
Foto taget vid ett kurstillfälle. Biet med blå prick är drottningen. Drottningen märks upp för att hon lättare ska kunna hittas vid inspektion av kupan.

Det finns tre kategorier individer i ett bisamhälle. En drottning som i snitt lägger 3000 ägg per dygn under högsäsong. Ungefär 1000 stycken drönare, dvs. de manliga individerna i samhället. Deras huvudsakliga uppgift är att befrukta drottningen. Allt arbete i och utanför kupan genomförs dock av arbetsbina, som är honor, och de utgör majoriteten av hela samhället.

Trots att jag ännu inte har en egen biodling skulle jag kunna skriva hur mycket som helst om bin bara utifrån det jag fick lära mig på kursen. Tex är arbetsbiets livscykel, drottningens egenskaper och den prägel hon sätter på hela samhället väldigt fascinerande. Men jag sparar det tills jag kommit igång med min biodling. Jag gissar att jag kommer ha väldigt mycket funderingar och dråpliga erfarenheter att dela med mig av framöver. Min största skräck är bla att bina ska svärma. Men det hoppas jag verkligen att jag ska slippa att skriva om :).

Nyttan för växt- och djurliv

En ytterligare sak som jag ser framemot med biodling är den nytta bin gör för växt- och djurlivet samt därmed även människan. Vildbin, humlor samt även andra insekter har en livsviktig uppgift, dvs. pollinering. Det är genom pollineringen vi får våra skördar oavsett som den är från grönsakslandet, fruktträden eller åkrarna. Historiskt har bina varit starka överlevare men idag finns många nya hot som påverkar beståndet. Exempelvis påverkas bin av att växtligheten ändras när ängsmarken minskar; den ökade kemikalieanvändningen inom jordbruket och de olika sjukdomar som bin kan drabbas av.

För min del är det därför inte enbart av egenintresse som jag vill komma igång med biodling. Förutom att jag såklart hoppas på god honung så är jag minst lika intresserad av att kunna bidra till ett förbättrad växt- och djurliv. Jag ser det helt enkelt som en möjlighet till att kunna ge tillbaka något till naturen.

Jag hoppas att jag med inlägg under denna kategori kan inspirera andra men även att vi framöver kan utbyta erfarenheter, tips och råd. Och kanske, om bina trivs och allt funkar, att jag en dag kan erbjuda egen honung från Holmsjöhult. Det skulle verkligen bli en dubbelprick över i:et 🙂

Biodling

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *