Rickard och jag är verkligen inte är bortskämda med att någon annan gör jobbet åt oss. Att bara sitta på rumpan och titta på när andra sliter är inte riktigt vår melodi. Men det är såklart en fröjd och medför en känsla av lättnad när saker och ting bara ”händer av sig självt”. I detta fall var det verkligen tur att vi beslutade oss för att anlita snickare till bygget. För majoriteten av vår tid, från april till september, bestod av restaurering av gamla fönster och parytterdörr till glasverandan.

För oss är det fönster och parytterdörr som utgör själva stommen på en glassveranda. Senaste tiden tycker jag att det poppar upp annonser lite överallt om hela uppsättningar till verandor. Viktigt att komma ihåg i detta sammanhang är dock att kontrollera vem som säljer och vart grejerna kommer ifrån, det finns mycket stöldgods som cirkulerar.

De blivande verandafönstren

Vi köpte våra fönster av en privatperson som hade bytt ut alla fönster på sitt hus från 1870-talet. Fönstren är i original med gamla munblåsta glas och lösa innanfönster. Stilmässigt passade de perfekt till vårt hus då vi ville hålla glasverandan enkel utan ”krussidull”. Vi behövde 10 karmar och totalt 40 bågar och här fanns allt förutom att 3 karmar saknades. I slutändan fick vi dessutom med oss ett större parti fönster än vad vi egentligen behövde men fönster är ju alltid bra att ha i lager, om inte annat för att plocka reservdelar från :).

När vi stod i ladan och inspekterade alla bågar och karmar fylldes jag av en vördnadskänsla för dessa gamla slitna fönster, utsvultna på kärlek. Visst skulle det gå åt ett antal timmar för att få dem i ordning men det var jag och Rickard överens om att de skulle vara värda.

Fönster till kommande glasveranda

Det saknades dock uppmärkning av fönstren så vi visste inte vilka bågar som passade ihop med vilken karm. Det första vi gjorde efter att ha transporterat hem fönstren var att försöka matcha fönster med befintliga karmar och märka upp dem. Vid denna övning utgick vi från färg på insidan av bågar och karm; passning i karm; kittlagningar som gjorts vid olika tillfällen med både linoljekitt, svart och vit silikon); skador på bågarna. Ett riktigt pussel och huruvida vi matchade ihop dem rätt är osäkert men i slutendan passade alla ytterbågar i karmarna. Vid denna inventering uppskattade vi att ca hälften av bågarna och två karmar behövde nytt trä.

Den blivande parytterdörren

Dörrarna köpte vi hos Steve på Klassisk byggnadsvård i Hallsberg. Även dessa var i behov av lite omvårdnad men skicket var mycket bättre än fönstren. De var dock något för höga så vi behövde kapa dem en bit.

Recept för fönsterrestaurering

Vid inventeringen och matchningen av fönster kom vi fram till att vi skulle fokusera på restaureringen av ytterbågarna och lämna innerbågarna till ett senare tillfälle. Detta beslut är vi mycket tacksamma för idag.

Det finns säkerligen många olika tillvägagångssätt och recept för hur man tar sig an och restaurerar 20 fönsterbågar, 7 karmar samt bygger 3 nya karmar parallellt med heltidsjobb och med en deadline hängande över dig. Vi var först inne på att leja bort allt till ett företag men när vi fick ett uppskattat pris på 60 000-100 000 kr för alltihop och en ledtid på 4 månader bestämde vi oss för att klara av detta själva. Liksom hur svårt kan det vara och hur lång tid kan det ta??? Vi utgick från nedan recept, för enkelhetens skull måttat utifrån en hink på hundra liter.

  • 40 liter naivitet
  • 20 liter galenskap
  • 20 liter perfektionism
  • 15 liter ilska
  • 5 liter glädje

Basen i vårt recept var naivitet dvs. alla 40 litrarna naivitet var själva grunden för blandningen och för vår del hade vi inte gett oss på detta projekt utan denna ingrediens. Därefter spädde vi med en dl av övriga ingredienser lite åt gången beroende på sinnesstämning. Vi kom fram till att det är väldigt viktigt att blanda i ingredienserna långsamt och röra försiktig undertiden. Glädjen tog tyvärr slut ganska fort vilket gjorde arbetet smått tungrott. Galenskap och ilska förstärker även varandra så det krävs noga avvägning när dessa blandas i. Blandar du i alla liter galenskap och ilska i ett svep finns stor risk att fönstren hamnar i en brinnande hög på gårdsplanen. Om du å andra sidan har i för mycket perfektionism blir du aldrig bli klar.

Vi är ganska övertygade om att det finns bättre recept än det vi använde. Men hur eller hur, efter ca 5-6 månaders envist gnetande så var vi tillslut klara. Vi uppskattar att varje uppsättning, dvs. en karm och två bågar, tog 2,5 veckor effektiv tid från urglasning fram till sista lagret färg.

Kunskap är makt …. och medför harmoni

Kan även varmt rekommendera boken ”Gamla fönster”, särskilt de kapitel som handlar om trälagningar. Hett tips från coachen är även att införskaffa boken innan du är så gott som klar. Det gjorde inte vi. Jag blev rekommenderad denna bok av en facebookvän efter att jag rådfrågat om tips för att minska risken för att spräcka glasen vid stiftning :). Stort tack Erika :). Det var dock väldigt skönt att få bekräftat av boken att vi gjort rätt under vår restaurering, men hade ju varit ännu bättre om vi sluppit tvivlen under resans gång.

Bra bok när du ska renovera gamla fönster
En väldigt bra bok för den som tänker ge sig på att restaurera fönster.

Fas 1 – nedmontering

Fönsterbågen nedan, som någon gång kittats om med silikon, kanske kan väcka viss skepsis, går det verkligen att rädda? Men lovar, det går :). Det blev dock tydligt under restaureringens gång att silikon och trä inte är kompatibla material.

En viktig sak att komma ihåg vid restaurering är att de färger man använde förr i tiden hade helt andra krav och kan därför ha ingredienser som inte är nyttiga att andas in. Även gammalt silikon kan bestå av ämnen som inte är bra att andas in. Använd därför munskydd och arbeta i ett välventilerat rum eller allra helst utomhus. Jag rekommenderar även skyddsglasögon under arbetet både vid borttag av glas och kitt samt färgskrapning.

Exempel på skicket före restaureringen.
En av fönsterbågarna som restaurerats

Uppmärkning

Innan ”nedmontering” märkte jag upp varje glas genom att sätta en tejp på utsidan av glaset och skrev numret på fönsterbågen, numret på glaset samt vilket håll som ska vara uppåt. Nästa steg var att glasa ur och ta bort hörnjärnen. Jag lät alla beslag sitta kvar och putsade dem när de satt på plats på bågarna.

Urglasning

Det gamla kittet varierade i typ. Vissa glas var kittade med silikon och andra med linoljekitt. Silikonet tog jag bort med hjälp av spackelspade.

Linoljekittet hackade jag bort med hjälp av flatmejsel och en nättare hammare. Linoljekittet satt mestadels löst och var lätt att få bort genom att att placera flatmejseln i kanten mellan trä och kitt och därefter hamra försiktigt. Det finns särskilda verktyg för borttagning av kitt men det har jag aldrig använt eller testat. I de fall kittet satt fast ordentligt värmde jag upp kittet med hjälp av speedheater. Det är dock viktigt att skydda glaset, tex genom att lägga en blöt handduk på glaset eller en skiva klädd i aluminiumfolie, så glaset inte spricker av värmen. OBS, glöm inte bort stiften som gömmer sig någonstans under kittytan. Tar det emot är det fullt möjligt att det är ett litet stift som sitter och jäklas.

Glas och hörnjärn är borta och dags för skrapning.

Glas och beslag är borttagna
Fönsterbågar och karmar redo för skrapning.

Fas 2 – skrapning

Ett av mina absoluta favoritverktyg är Speedheater Cobra. Den är mycket mer effektiv än en värmepistol och värmer upp färgen jämnare. Det finns även flera varianter på skrapor med blad för olika profiler som jag varmt rekommenderar. En bra sak med bladen är även att de går att slipa till när de är utnötta och då blir som nya igen.

När jag skrapar bort färg värmer jag upp en liten bit i taget, ca 10-20 cm eller mindre om det är mycket profiler. Jag värmer så mycket att färgen börjar bubbla, skrapar trärent och sen på nästa bit. OBS, värmer man för länge finns risk att det uppstår brännmärken i träet och att färgen tar eld. Om färgen sitter hårt är det därför bättre att värma upp den i flera omgångar och skrapa bort det som går mellan varje omgång. På vissa bågar satt färgen så löst att den rasade av utan både uppvärmning och ansträngning.

Fas 3 – slipning

Tror jag sagt det förut men tål att upprepas, det absolut värsta jag vet är att slipa. Bara tanken på att slipa framkallar manisk paniktrötthet hos mig. Vilket dock är väldigt opraktiskt eftersom underarbetet är bland det viktigaste.

Slipning av fönsterkarm
Slipning av fönsterkarm

Vill därför tipsa de som precis som jag drar er för att slipa. Jag införskaffade en liten smidig handslip från Bosch. Med denna slipar jag nu allt även snickerier med profiler som tex pärlsponttak, fönsterbågar eller som på bilden profiler i fönsterkarmar.

Uppsamlingskassetten hade gärna fått fungera bättre och den vibrerar ganska mycket. Men den är lätt och lagom stor vilket gör att den även kan användas till bökiga/tunga slipmoment som pärlsponttak.

Bra verktyg, handslipmaskin, om du inte orkar slipa med kloss

Fas 4 – trälagningar

Rickard har gjort alla trälagningar på alla fönster och verktygen han använde för detta var japansåg, handhyvel, stämjärn, sandpapper och maskinborr.

Verktyg som användes vid trälagningarna
Rickards verktygspark vid trälagningar.

Rickard lade mycket tid på att hitta rätt lim och tillslut fann han det. Detta lim är dock väldigt ”hälsovådligt” och använd handskar och var i ett välventilerat rum vid användning.

Trälim för trälagningar
Det lim vi använt vid alla trälagningar

Kärnvirke

Ett gissel för en privatperson är att det är riktigt svårt att få tag på äkta kärnvirke. Tydligen måste en vara företagare för restaurera fönster. Bra trä för sådant ändamål går nämligen inte att köpa från byggvaruhus om du är privatperson, i alla fall inte i Östergötland. Som tur var hittade vi ett litet finsnickeri i trakten som kunde bistå med både kärnvirke och rätt profilering. De fixade enkelt rätt profil med en gammal båge som mall. Rickard är dock väldigt sugen på att skaffa sig en egen verktygspark för detta ändamål 🙂

Hörnjärn och gångjärn

I de fall vi behövde ersätta gamla hörnjärn och gångjärn beställde vi det från leifarvidsson.se som är återförsäljare av Eskilstuna kulturbeslag. På leifarvidsson.se finns även vanlig hederlig spårskruv som inte verkar gå att få tag på längre i vanlig byggvaruhus. Trodde aldrig att jag skulle bli lycklig av att hämta ut ett paket med skruv på posten 😛 .

Stöd under lagningsprocessen

Flera av bågarna var krokiga och vinna. Ett hjälpmedel för att vara säker på att bågarna skulle bli raka och lodräta var att bygga lådor som bågarna fick vila på under själva trälagningen. Alla gamla skruvhål var uttjänta så för att ha nytt material att skruva fast hörnjärnen i pluggades alla gamla skruvhål. Pluggen täljde Rickard till av spillmaterial från det nya kärnvirket till bågarna.

Trälagninar av gamla fönster
Bågarna vilade på ”ramar” under trälagningen för att säkerställa att de blev raka och lodräta.

Vissa båglängder var även böjda som glada/ledsna munnar. För att få en långsida lodrät sågade Rickard en tunn skåra tvärs över träet, la i en limsträng och slog i tunna träbitar vilket tvingade träet rakt.

Ett parti icke påbörjade bågar till vänster vs ett parti färdigskrapade, trälagade och slipade bågar till höger.

Ej pågbörjade bågar vs färdiga bågar
Lagade bågar till höger och ej påbörjade bågar till vänster

Karmen + bågar längst in mot väggen är klar, resten befinner sig i olika faser då vi arbetat parallellt. Work in progress helt enkelt med en känsla av att det aldrig kommer ta slut 🙂

En karm + 2 bågar klara bara 7 gamla och 3 nya kvar.

Nya karmar till gamla bågar

Det var inte det lättaste att göra nya karmar till de gamla fönsterbågarna. Det gick åt mycket tänkande och om den glada perfektionisten Rickard fått bestämma hade nog detta moment pågått än idag.

Tillverkning av nya karmar till gamla bågar
Utpassning av karm till ett gammalt bågpar.

För att inte karmen ska kröka sig med tiden var det noga att få till fogarna för hörnen. Tiden får utvisa om dessa håller måttet 🙂

Sista momentet var att måtta ut för gångjärnen.

Passar ut för gångjärnen i de nya bågarna
Dags att stämma ur trä för gångjärnen.

Fas 5 – putsning och målning av hörnjärn och beslag

Alla hörnjärn och beslag putsades rostrena med hjälp av borrmaskin. Hörnjärnen monterades bort men övriga beslag på bågarna fick sitta kvar och putsades på plats.

Hörnjärn putsas rena från färg och rost
Ett illa åtgånget och slitet hörnjärn som satt på en av bågarna.

Vi trodde faktiskt att vi skulle behöva köpa nya hörnjärn till majoriteten av fönstren. Men efter att ha putsat järnen rena från färg och rost visade det sig att de var i mycket bättre skick än vi trodde. Så efter putsning målade vi hörnjärn och beslag med rostskyddsfärgen, Isotrol.

Fas 6 – oljning och förkittning på karmar och bågar

Det finns olika skolor gällande huruvida man ska olja det gamla träet före målning eller inte. Men det kan såklart bero på vilket fabrikat man använder på linoljefärgen. Jag konsulterade byggnadsvårdsbutiken i Norrköping, Färg och Måleriprodukter och baserat på rekommendationer från Engwall Claesson var deras råd att inte grundolja. Men om jag nu nödvändigtvis tänkte göra det så skulle jag vara noga med att inte ha på förmycket olja, för att inte mätta träet, och noga torka bort allt överflöd. I detta fall var bågar och karmar så torra att jag tänkte att det skulle vara bra med en liten extra dos olja så därav har jag på eget bevåg oljat allt gammalt trä före kittning. Jag la på oljan genom att badda med en svamp och torkade upp allt överflöd.

Oljning av fönster
Pågående oljning av fönsterbågarnas gamla trä.

Alla gångjärnsplattor på bågar och karmar var från början täckta med kitt och därav gjorde jag likadant när det var dags att montera ihop allt. Dessutom lagade jag mindre träskador med kitt, både på karmar och bågar. Bågarna hade en hel del skåror så för att få en slät yta la jag ett tunt lager kitt på utsidan på flera bågar.

Fas 7 – montering av hörnjärn

Före montering av hörnjärn la jag ett tunt kittlager under järnet. Syftet med kittet är att fylla ut eventuella hålrum och hindra vatten från att lägga sig bakom järnen. Eftersom alla tidigare skruvhål pluggats igen förborrade Rickard innan jag la på kittet.

Montering av hörnjärn
Kitt har smetats ut på den plats hörnjärnen ska placeras för att fylla ut hålrum bakom järnen.

Överflödigt kitt tog jag bort med skackelspade.

Fas 8 – rengöring av glas

Glasen till fönstren gjorde jag rent från silikon med hjälp av rakblad. I de fall det satt kvar kittrester på glaset var det lättast att få bort det genom att först blöta upp kittet med såpvatten. Mindre glas, tex de som skulle sitta på parytterdörren, lade jag i blöt i en balja. Efter att de ha legat i blöt en timme gick det att torka bort silikon och kittrester. Det är viktigt att göra rent glaset så det nya kittet fäster ordentligt.

Rengöring av de gamla glasen
De gamla glasen rengjordes noggrant före isättning för att det nya kittet skulle fästa.

Fas 9 – glasning och kittning av bågar

Det är viktigt att knåda kittet före kittning så oljan och kritan blandar sig ordentligt. Det är även mycket lättare att kitta om kittet är varmt vilket det blir av värmen från händerna under knådningen. Det kan vara klibbigt till en början men efter lite kramande försvinner klibbigheten och det blir en mjuk massa, lite som modellera. Jag använder kitt från Dana Lim och tycker det fungerar jättebra och är enkelt att jobba med.

Kitt till fönster
Kittet jag använt kommer från Dana Lim

Innan glasning tryckte jag ut kitt längst med hela falskanten, så kallat tryckkitt. Anledningen till att man fyller ut falsen med kitt är för att glaset ska ligga still och för att slippa skallrande fönster. Därefter placerade jag glaset jämt längst med falskanterna och tryckte försiktigt ner det i kittet så det pös ut på undersidan. Är viktigt att sprida ut fingrarna och ha ett jämt tryck för att inte spräcka glaset. OBS, använd handskar och skyddsglasögon när du trycker ner glaset. Om glaset råkar spricka finns annars risk för skador.

Stiftning

Dags för stiftning. Det var i samband med detta moment jag frågade min facebookvän om råd. Tipset jag fick var att tejpa runt hammarhuvudet, låta hammarhuvet vila på ett kaffefilter samtidigt som jag spikar fast stiftet. Smidigast är även att inte bryta av stiftet utan endast böja det i 90 grader, hålla i övriga stift och hamra på ”brytet”. Om det är ont om plats i falsen är det en fördel att ta bort kittet där stiftet ska slås in så man har koll på kanten på glaset. Om stiftet pekar förmycket uppåt efter att det slagits in la jag kaffefiltret under stiftet och hamrade försiktigt ner änden av stiftet mot glaset. Vissa stift nöp jag även av med avbitartång, innan jag slog in dem, om de var onödigt långa. Glasen i våra bågar är ca 43×37 och i dessa satte jag två stift på varje långsida.

Stifta fönster
Stift hamras försiktigt på plats med hjälp av kaffefilter.

Kittning

När alla stiften var på plats var det dags för kittning. Jag ”smetade” ut kitt längst med hela glaskanten och därefter vinklade jag kittkniven i vinkel för att få till en ”lagom” bred kittkant. Svårt att förklara med ord men det är helt enkelt bara att testa sig fram. Blir det inte bra är det bara att ta bort kittet och börja om.

Fas 10 – målning

Det var en underbar känsla att kunna sätta igång och måla. Äntligen kunde vi se slutet på den långa restaureringsresan av fönster. Fönsterbågarna målade jag med linoljefärg från Engwall & Claesson.

Linoljefärgen för målning av fönster
Linoljefärgen från Engwall & Claesson som använts till bågarna.

Jag målade varje båge tre gånger. Första omgången med 40% lågaromatisk lacknafta och andra gången med 20% lågaromatisk lacknafta. Sista strykningen utan förtunning. I dagsljus är färgen grågrön men i bygglampsken under kvällstid är den lite mer skrikigt grön. Första karmen jag målade var just under kvällstid och jag blev smått panikslagen när jag såg kulören. Men dagen efter i dagsljus hade bågarna precis den vackra gröna färg som det var tänkt att de skulle ha 🙂

Karmarna målade jag i samma kulör, vit med 1% grön umbra, som foder- och knutbrädorna som jag berättade om i förra inlägget som handlade om målning, ytterpanel, offer- och vattbräda. Jag var lite orolig för att den trots allt skulle bli för vit men det blev en perfekt och lagom grå/vit färg mot bågarna. På de gamla karmarna på huset har vi en antikvit färg som vi tycker bryter för skarpt mot de gröna fönstren och faluröda fasaden. Denna vita medför istället en harmonisk och mjuk övergång till det gröna och röda.

I samband med att vi köpte färg till karmarna pratade jag även med byggnadsvårdsbutiken i Norrköping och fick lära mig att schellack inte är rekommenderat för utomhusbruk. Det finns risk att färgen krakelerar om man använder schellack på kvistarna. Burken med BIN på bilden nedan är för innertaket som jag berättade om i förra inlägget 🙂

Linoljefärgen från Engwall & Claesson som använts till karmarna.

Restaurering av parytterdörr

Restaureringen av dörren gick till på samma sätt som den för fönstren. Det var borttag av kitt; urtag av glas; borttag av handtag och låskista; skrapning; slipning.

Justering av ytterdörren på höjden

Dörren behövde dock kortas av för att passa på höjden. En viktig sak att tänka på när man kortar av en dörr är att inte förändra proportionerna förmycket. Denna dörr hade ett väldigt högt bottenstycke och vi hade därmed utrymme att ta av så mycket vi behövde utan att det skulle se allt för anskrämligt ut. Problemet med att korta av dörren är dock att fästet för bottenstycket försvinner och vi behövde därför hitta ett annat sätt att få alla delar att hålla ihop.

Våran lösning på detta var att skära till egna hörnjärn i större storlek men i samma stil som hörnjärnen på fönstren. Det skulle ändra utseendet lite på dörren men vi försökte hålla järnen så enkla som möjligt för att de i möjligaste mån skulle smälta ihop med träet.

Hörnjärnen skar Rickard till från ett plåtstycke med hjälp av vinkelslip. Alla kanter slipades och hålen förborrades med en försänkning.

Kittning och målning av parytterdörr

Innan kittning och glasning oljade jag dörrbladen genom att badda på linolja med en svamp och jag var noga med att torka bort överflöd. Därefter glasade och kittade jag på samma sätt som jag gjort med fönstren. Det var faktiskt inte alls särskilt mycket svårare att få till de små glasen och med alla vinklar. Den enda skillnaden var att jag använde spackelspade istället för kittkniv. Det var lättare att få rätt vinkel med spackelspade än kittkniv pga höjden upp till kanten.

Jag kittade mindre träskador och hålrum och därefter målades dörren i tre omgångar. Vi hade bestämt oss för att använda samma gröna linoljefärg till dörren som vi hade valt till fönstre. Dörrkarmen målade jag i samma brutna vita färg som fönsterkarmarna.

Andra strykningen och en återstår.

Slutligt resultat av restaureringen av fönster och parytterdörr

Detta blev ett långt inlägg trots att alla moment inte beskrivits in i minsta detalj. Jag kan förstå om du som läser blivit avskräckt från att restaurera fönster men jag vill försäkra att det inte varit min mening. Jag raljerar lite men vill heller inte låtsas som att detta inte varit en utmaning, för det har det. Men det har också varit fantastiskt roligt och givande att renovera de gamla fönstren och ge dem nytt liv! Känslan när vi var klara var helt obeskrivlig och vi har nog inte riktigt förstått än att vi är färdiga :).

Slutligt resultat efter restaurering av fönster
Ett färdigt fönster efter att ha genomgått en lång restaureringsprocess.

Det kommer ett eget inlägg framöver om montering av fönster, dörr samt foderbrädor. Men bjuder redan här på en tjuvkik på resultatet för vi är så nöjda och det är så fantastiskt skönt att vi rodde detta i hamn.

Tips från oss är att våga testa att restaurera de gamla fönstren eller införskaffa nygamla. Det slängs på tok förmycket gamla fönsterklenoder. Gamla fönster, med urtagbara innanfönster har även i mätningar visat sig stå riktigt bra gällande energivärden etc. Så köp inte nya så kallade underhållsfria fönster utan vårda de gamla du har. MEN försök att lägga upp arbetet så du slipper jobba under tidspress. Avsätt ordentligt med tid för varje fönster, ta ett i taget och glöm inte att andas (som min mamma brukar säga :). När fönstren väl sitter uppe är det så värt alla timmar, lovar!

De färdigrenoverade fönstren har kommit på plats.
De färdigrenoverade fönstren har kommit på plats.
De färdigrenoverade fönstren har kommit på plats.
De färdigrenoverade fönstren och parytterdörren har kommit på plats.
De färdigrenoverade fönstren och parytterdörren har kommit på plats .

3 kommentarer

Lill · 18 oktober, 2024 kl. 23:02

Underbart att hitta denna sida, hit kommer jag att återvända flera gånger!
Jag känner så väl igen mig själv, jag brukar säga att det är bra att vara lite dum i huvudet, man kan nog också kalla det naivitet =) Äger en gammal korsbyggnad sedan tre år, fuktskadad, totalt igenväxt. Nu har jag avverkat skogen och fått huset torrt. De kopplade fönstren ska bytas till äldre med innanfönster. Jag ramlade över ett finfint större parti med kompletta fönster (inner och ytterbågar), men de var för höga. Så jag budade hem dem och förutom det vanliga så ska de även kortas något.
Mvh ”Naiv och glad i hågen”.

Sandra · 27 augusti, 2021 kl. 19:54

Måste bara lämna en kommentar med hög igenkänning! Herregud vilket jobb ni gjort med fönster och dörrar! Vi är mitt uppe i liknande projekt och den där glädjen och entusiasmen börjar tryta. Vi har åtminstone tagit hjälp med urglasningem och kittningen, men allt skapande på karmar och profiler… Det blir detta som förskjuter hela projektet. Nu har jag dessutom fått ont i ryggen. Men man får hålla målet i sikte! Tack för härligt inlägg! Hoppas att ni njuter av resultatet. Mvh Sandra i Bie/Katrineholm

    Profilbild

    Hannah · 29 augusti, 2021 kl. 17:14

    Hej Sandra,

    Tack för din kommentar 🙂 Ja det var ett riktigt prövande projekt och det är målet, som du säger, som hjälpte oss att hålla i och kämpa på. Nu när de sitter på plats så känns det fortfarande helt ofattbart att vi tog oss igenom det hela och tillslut blev färdiga. Men vi är oxå så nöjda med vår prestation och att vi fick förmånen att rädda de gamla fönstren och ge dem nytt liv. Vi kämpar nu med innerfönstren haha men där har vi sagt att det får ta den tid det tar.

    Har tyvärr inget tips för ryggvärken mer än att lyssna på kroppen och tillåt dig ta paus, önskar jag varit bättre på det. Men är ju inte alltid det lättaste att få till bra arbetsplats och arbetsställning. Lycka till med ert projekt, det är så värt det i slutändan!!!

    Hälsningar
    Hannah

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *