Glasverandan har hittills haft två stora och mycket efterlängtade höjdpunkter, fönstermontering och takläggning. Nu äntligen är dessa moment slutförda samt att vi gjort lite annat smått och gott utvändigt. Faktiskt är det så att förutom stuprören så är hela glasverandans utsida färdig 🙂

Montering av fönster och ytterdörr

I förra inlägget berättade jag om vår långa process att restaurera fönstren till glasverandan. Fönstren hade vi köpt begagnat av en privatperson som bytt ut alla fönster på sitt hus. Fram tills vi köpte fönstren hade de förvarats i en ladugård så de var torra och fina men de behövde en rejäl omgång kärlek.

Fönster till kommande glasveranda
Fönstren till glasverandan före restaurering.

Efter flera månaders idogt arbete var vi i september 2020 äntligen klara för montering och känslan var på riktigt helt obeskrivlig. Det var helt overkligt att tillslut var färdiga och att restaureringsarbetet var slutfört. Rickards svåger var snäll och hjälpte till och bidrog med två extra armar. Det var två perfektionister som gav sig på utmaningen att utifrån filosofin vad kan gå fel, vad kan gå galet 🙂

Efter lite om och men visade det sig att alla karmar på respektive vägg var tvungna att monteras innan själva bågarna kunde hängas upp. Så blev att göra om och göra rätt men sen gick det som en dans 🙂

Arbete med fönstermontering pågår på glasverandan.
Två nöjda fönstermonterare 🙂

Vi var riktigt nöjda allihop när första väggen var klar. Det blev så perfekt det kunde bli och vi är otroligt glada för att vi använt gamla fönster och lagt tid på restaureringen.

Sydsidan har fått fönster.
Fönstren på sydsidan är färdigmonterade.

Rickard hänger upp den sista bågen, ett historiskt ögonblick 🙂

Sista fönsterbågen hängs upp på glasverandan.
Sista fönsterbågen kommer på sin plats.

Glasverandan får en ytterdörr

Förutom fönsterrestaurering har vi även roat oss med restaurering av en gammal parytterdörr. Har dock tyvärr inga foton på själva monteringen utan helt plötsligt från ena dagen till den andra så satt den där.

Alla fönster har monterats på glasverandan.
Alla fönster monterade endast ytterdörren saknas.
Glasverandans ytterdörr har hittat hem.
Ytterdörren har hittat hem.

Fönster och dörrfoder till glasverandan

Många glasverandor har otroligt vacker snickarglädje men vi har valt en enkel design rakt igenom. Dels för att det är ont om utrymme och dels för att det kändes fel att ”go bananas” med krussidull på glasverandan när huset i sig är så enkelt. Så i detta fall tror vi på ”less is more” 🙂

Det blev väldigt trångt vid dörren och kanske att det hade gått att få till på ett annat sätt. Men vi är nöjda och skulle vi få andra tankar kan vi ju ändra längre fram.

Montering av fönster- och dörrfoder på glasverandan.
Alla foder snart på plats.

Montering av plåttak

När moment fönstermontering var avklarad började nedräkningen till dagen då det var dags för takläggning. Det kändes som nedräkningen gick baklänges men så plötsligt en regnig dag i december så inträffade årets andra stora happening. Finspångs Bygg-Plåt AB anlände för att påbörja läggningen av plåttaket :).

Snart har glasverandan fått ett plåttak.
Läggning av plåttaket har påbörjats.

Hade jag varit takläggare hade jag föredragit en ljummen vårdag för takläggning. Men som tur är, för oss, så arbetar grabbarna på Finspångs Bygg-Plåt AB efter principen att det inte finns några dåliga väder, bara dåliga kläder 🙂 För materialets del går dock gränsen vid -10 grader för läggning. Så ingen var gladare än vi över det milda decembervädret.

Finspångs Bygg-Plåt AB lägger plåttaket på vår glasveranda.
Finspångs Bygg-Plåt AB lägger plåttaket.

Skivor eller bandplåt?

När vi för ett par år sedan satt och gjorde upp planerna för glasverandan tänkte vi att taket skulle bestå av skivplåt enligt gammal traditionell metod samt med uppvik längst ner istället för hängrännor. Men allteftersom att planerna fortskred kom vi underfund med att taket skulle få väldigt liten lutning. Eftersom huset och verandan står på en höjd kommer man bara kunna skymta taket när man står vid sidan av verandan. För att se hela taket behöver man stå på jordkällaren och hur ofta står vi där och glor 🙂 Så efter att ha resonerat med plåtslagarna kom vi fram till att ett uppvik runt om skulle innebära att vi inte skulle se något alls av taket när man står bredvid byggnaden. Vi kom därför fram till att det mest rimliga, sett till kostnad eftersom skivplåt är dyrare, samt även snyggaste, i detta fall, var att välja bandplåt och ha hängrännor.

Takplåten är redo
Takplåt Magestic från Lindab.

Vi var dock bestämda med att vi ville att taket skulle vara omålat och vara av ett material som åldras med värdighet. Vi valde därför Lindab Magestic till både tak, vattenavrinning och fönsterbläck. Plåten består av 3% magnesium, 3,5% aluminium och resten zink. Lindab har även 30 års garanti. Enligt den information vi hittat om plåten samt recensioner så ska taket få en vacker patina med åren. Perfekt helt enkelt utifrån våra önskemål. Återkommer om ett år med bilder för jämförelse 🙂

Vi har valt Magestic från Lindab som tak till glasverandan.
Första halvan av taket är lagt.

Bara sista delen av taket kvar 🙂

Takläggningen pågår och är i slutfasen.
Snart färdigt 🙂

Taket på plats och alla foder på plats.

Glasverandan är nästan klar utvändig, saknas knutbrädor, lockläkt och hängrännor/stuprör.
Plåttaket är på plats, nu får det gärna bli vinter och snö.

Knutbrädor, lockläkt och hängrännor

Snart är utsidan klar endast lite smågrejer kvar att fixa. Smågrejer som att montera hängrännorna….

Hängrännor monteras på glasverandan.
Arbete pågår med att montera hängrännor.

Spika upp knutbrädor samtidigt som snön vräker ner….

Glasverandan får knutbrädor.
Knutbrädorna spikas upp.

Måla 100 stycken små lockläktbitar 🙂

All lockläkt som ska målas.
Lockläkt till glasverandan.

och sen spika upp lockläkten….

Lockläkt spikas upp på glasverandan.
Arbete pågår med att spika lockläkt.

Men sen så var det klart 🙂

Slutligt resultat

Det är ju lite smått och gott kvar att fixa utvändigt förutom stuprören. Bland annat ytterpanelen på väggen ovanför glasverandan men i detta nu njuter vi av att vara färdiga såhär långt. Första fotot nedan är taget från jordkällaren för att även kunna visa upp vårt nya plåttak 🙂

Glasverandan med det nylagda plåttaket.
Glasverandan från norrsidan.

En ytterligare sak som vi ska ta tag i framöver är marken runt om verandan. Vi vet ännu inte riktigt hur vi vill ha det men idéerna sprudlar. Kanske att det skulle vara fint och praktiskt med en trapp från sydsidan, men det tåls att fundera på?

Glasverandan i sydläge
Glasverandan från sydsidan.

Vi funderar även på om det inte skulle vara himla trevligt med en uteplats på kullen när man kliver ut från verandan. Jag ser en stenlagd uteplats framför mig med blomrabatter runt om som ramar in och en stentrapp ner till gräsmattan.

Glasverandan från väster
Glasverandan från väster.

Dessutom kommer vi behöva någon typ av trapp in till glasverandan.

Glasverandan är klar utvändigt men någon typ av trapp behövs.
Vi kommer framöver behöva ordna med en trapp in till glasverandan.

Nog för att det kliar i fingrarna och vi gärna skulle vilja sätta fart direkt men en sak i taget. Först ska glasverandan bli klar invändigt, så fortsättning följer 🙂


12 kommentarer

Torgny centre · 27 november, 2023 kl. 17:41

Väldigt fint resultat. Det känns som om verandan harmoniserar fint med huset!!????

    Profilbild

    Hannah · 5 januari, 2024 kl. 17:35

    Hej,

    Tack för fina ord, då har vi lyckats åstadkomma det vi strävade efter 🙂

    Hälsningar
    Hannah

Karin Tengnäs · 30 september, 2023 kl. 14:33

Hej! Undrar om ni isolerade er veranda så den är lite varm om vintern?

    Profilbild

    Hannah · 3 oktober, 2023 kl. 16:50

    Hej Karin,
    Ja verandan är helisolerad. Dessutom har vi installerat vattenburna radiatorer så det blir varmt på vintern.

    Hälsningar
    Hannah

Christer · 24 augusti, 2023 kl. 09:00

Hej
Jag beundrar eran vackra veranda och är nyfiken på storleken och måtten på era foder, det verkligen ramar in fönstren. Det är svårt att avgöra hur ni har kapat till dom. Går det att ordna ett foto med en tumstock så är det väldigt uppskattat.

    Profilbild

    Hannah · 27 augusti, 2023 kl. 13:50

    Hej Christer,
    Tack för din återkopppling på inlägget och vårt bygge, roligt att höra att du gillar fodren. Det övre fodren, på respektive kortsida och på vardera sidan om pardörren, är i ett stycke. Eftersom vi har separata karmar som vi försökt passa och rama in, dvs. vi har inte en hel sektion, blev det ett mellanrum mellan varje karm och därav behövdes en foderbräda mellan varje fönsterkarm. Alla foder är därmed anpassade efter höjd och bredd på dessa fönster.

    Brädan vi använt till foder är 12 cm bred. Kan ta en närbild på fodren för att visa på vinklarna och lägga in i blogginlägget.

    Vänliga hälsningar
    Hannah

Karina · 14 februari, 2022 kl. 16:11

Oj så fint det är! Som en dröm! Får man fråga vad det kostat totalt? 🙂

    Profilbild

    Hannah · 16 februari, 2022 kl. 11:18

    Hej Karina,

    Tack 🙂 Vi vet ännu inte den totala kostnaden, vi ska räkna på det så får vi se om det är en siffra vi vågar publicera 😉

    Hälsningar
    Hannah

Tommy · 30 juni, 2021 kl. 11:28

Hej,
Vad kul att följa, vi har precis påbörjat en glasveranda på vårt torp. Jag är lite nyfiken på hur ni gjorde med innertaket, panel, synliga takbjälkar osv. Du har inte möjlighet att maila mig några bilder på hur slutresultatet blev?
Tack
/Tommy

    Profilbild

    Hannah · 1 juli, 2021 kl. 12:41

    Hej,

    Stort tack för återkoppling och roligt att ni följer vårt projekt! På instagramkontot @holsjohultsfrun la jag nyligen upp lite bilder från insidan, bla ett foto på innertaket. Men det kommer ett blogginlägg om glasverandans insida med fler foton här framöver.

    Hälsningar
    Hannah

Anna · 3 maj, 2021 kl. 21:11

Spännande! Har ni sett något exempel på hur hus med magestic-plåt ser ut efter ett par år? Googlar för fullt men hittar inget, funderar på det till vårt utbygge, stora taket är svart och fasaden gul.

    Profilbild

    Hannah · 12 maj, 2021 kl. 13:19

    Hej,

    Jag har helt för mig att jag hittade något tak när jag googlade men är ju så svårt att veta säkert att det faktiskt är magestic. Men på Lindabs hemsida har de små bilder med exempel på patinering efter 6 månader och 4 år https://www.lindab.se/losningar/byggkomponenter/platslagerimaterial/magestic/. Är dock små runda bilder och svårt att föreställa sig hur det kommer bli. Vårt tak har nu legat i 5 månader och än ser vi ingen direkt skillnad.

    Hälsningar
    Hannah

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *