Äntligen dags för värme på glasverandan. Planen var att utöka det befintliga vattenburna värmesystemet med två bättre begagnade element som vi köpt. Men före det så ska golvet och väggarna inne på glasverandan få isolering. Så ett blogginlägg i värmens tecken helt enkelt 🙂
Isolering – golv och väggar
Vi har valt linisolering i skivform, till både golv och väggar, av samma märke och typ som vi använde till innertaket. I inlägget Glasveranda del 4 berättade jag mer om de materialval vi gjort med länkar till de olika fabrikaten för den som vill läsa mer.
Men innan vi kunde påbörja arbetet med att isolera klädde vi golvet med vindpapp. Vindpappen är diffusionsöppen och är köpt i vanlig bygghandelsbutik.
För arbetet användes pappkniv och häftapparat. Efter pappningen av golvet fylldes varje fack med isolering ca 20 cm tjockt. Vi har ännu inte fått golvet så i avvaktan på det har vi använt byggskivor för att ha något att gå på.
När golvet var klart isolerade vi även väggarna. Till väggarna har vi inte använt vindpapp eftersom vi har en isoleringsskiva med ”3-i-1 funktion”, dvs. den skyddar både för vind, väder och isolerar. Däremot har vi använt papp utanpå isoleringen enligt samma princip som i taket.
Restaurering av nygamla element
I januari 2019 hittade vi två gamla radiatorer hos Hustillhus i Alingsås. De var inte trycktestade och i stort behov av ny färg. Vid detta tillfälle hade vi ännu inte påbörjat bygget, inte hittat fönstren och inte bestämt hur vi ville placera fönster och ytterdörr. Det enda vi säkert visste var innermåtten på verandan. Därav kunde vi räkna ut volymen i det blivande rummet och sett till volym skulle dessa element passa perfekt. Baserat på elementens skick och ovissheten gällande fönster och dörrar var inköpet en ren chansning.
Men de hade sån potential så vi kunde inte avstå. De var helt underbara, om nu ett färgflagnande element kan vara underbart 🙂 Stora och maffiga, ca 45 cm höga och 190 cm långa, 12 cm breda och väger bly. Eftersom de är så långa var de väldigt svåra att bära runt på. Men från det att vi köpte dem tills det var dags att påbörja restaureringen har de tillfälligt bott i vardagsrummet, kattvinden på övervåningen och i lillstugan. Så det var stor entusiasm, spänning och förväntan i luften när det äntligen var dags för både trycktest och restaurering. Någon kanske undrar varför vi inte trycktestade dem direkt när vi fick hem dem, för vad skulle vi göra om det visade sig att de läckte? Tja, vad hade vi gjort då, jag hade förmodligen fått ett nervöst sammanbrott. Men livet och alla andra projekt kom emellan kan vi väll säga så vi chansa.
För att underlätta trycktest och restaureringsarbete byggde Rickard en ställning vilket underlättade arbetet.
Färgborttagning på elementen
Vet att vissa blästrar bort färgen på elementen men sådana quick-fix lösningar pysslar inte vi med. Nej nej, envishet och tålamod är en dygd och något som ofta är grunden för hur vi tar oss ann arbetsmoment 🙂 Sen är det även väldigt bra att ha en mamma som gladeligen kastar sig över uppgifter likt färgskrapning 🙂
Första steget var att skrapade bort lös färg. Nu kanske någon tänker att det hade varit smartare att börja med att trycktesta. Annars riskerar man ju lägga massa tid på att skrapa färg från trasiga element. Tja, så hade man definitivt kunnat göra men vi var inte så smarta 🙂 Jag ville inte använda spackelspade av stål med risk för att repa elementen. Så vi införskaffade lite olika alternativ för att se vad som skulle funka bäst.
Mestadels satt färgen väldigt lös. Under den vita och gula färgen satt en brun färg. Lite osäker på om det var rostskyddsfärg eller inte men då den satt jättebra fick den vara kvar och jag nöjde mig med att skrapa bort allt vitt och gult.
Isskrapan fungerade bäst och för att få bort färgen mellan flänsen använde jag flaskborsten. Ojämnheter i färgen putsades ner med hjälp av borrmaskin och sliprondell gjord av plastmaterial.
Slutligt resultat efter att vi tagit bort all lös färg och jämnat till färgskarvar/ojämnheter.
Trycktestning av nygamla element
För att kunna genomföra trycktestet fick vi låna en trycktestare av vår älskade rörmokare. En väldigt enkel manick, nästintill antik vill jag påstå och den påminde lite om en gammal brandspruta. Men den gjorde vad den skulle 🙂
Rörmokaren var även gullig och kom över och instruerade hur manicken fungerade då handboken liksom förtvinat med åren. Men konceptet var väldigt enkelt.
Öppna luftventilen på elementet, anslut en trädgårdsslang i ”tillröret” och fyll elementet med vatten. Undertiden som elementet fylls med vatten pyser luften ut genom ventilen.
Stäng av kranen på trädgårdsslangen när det pyser ut vatten från ventilen, det innebär att elementet är så gott som fullt. Fyll trycktestaren med vatten. Koppla loss trädgårdsslangen och skruva fast slangen från trycktestaren i ”tillröret”. Just denna mätare hade förlorat sin precision med åren och startade på 0,5. Men det spelar ingen roll, dags att pumpa upp trycket.
Pumpa upp trycket i elementet till 0,5-1 bar. Låt stå i 60 minuter och kolla om det droppar från elementet och/eller om trycket sjunker i mätaren. Om det droppar eller trycket sjunken så är det hål i elementet.
Till vår lycka klarade båda elementen testet. Vi hade därmed två hela och rengjorda element som nu skulle få lite ny färg.
Målning av nygamla element
I vanlig byggvaruhus finns elementfärg i olika kulörer. Men vi valde att måla elementen med linoljefärg. Jag har tidigare målat andra element med vit linoljefärg vilket har fungerat bra. Men för säkerhetsskull dubbelkollade jag mitt färgval med Byggnadsvårdsbutiken. Det blev tumme upp på den 🙂
En stor fördel med att måla med linoljefärg är att man då har ännu fler kulörer att välja bland. Jag har dock läst att vit linoljefärg på element kan gulna med tiden. De element jag tidigare målat, ca 6 år sedan, har dock behållt sin vita nyans. Men vill ändå nämna detta så får var och en göra som den vill. De två elementen till glasverandan ska dock blir gröna, helt underbart härligt gröna 🙂 Vilket även är samma färg som är tänkt till pärlsponten på väggarna i glasverandan.
Det finns dock en sak jag vill flagga för när man målat element med linoljefärg. Det kanske även gäller elementfärg men det luktar ganska mycket första gången man värmer upp elementen men därefter luktar det inget. Så god ventilation rekommenderas vid första uppvärmningen.
Till första strykningen spädde jag färgen med en liten gnutta lågaromatisk lacknafta. Detta för att kunna måla så tunt som möjligt. Planen var att först måla baksidan på elementen och sen hänga dem på plats och måla framsidan. Jag målade varje sida tre gånger.
Under tiden som jag målade fixade Rickard till fönsterbrädor, spikade upp pärlsponten som skulle sitta bakom elementen samt monterade elementfästena.
Elementen på plats och dags för målning av framsidan.
Rördragning och anslutning av elementen
Allt klart för att ansluta elementen och detta ordnade rörmokarna. Vi valde kopparrör till den delen som sticker upp ur golvet och dessa kommer få vara omålade. Hade vi valt vanliga stålrör sista biten så hade jag valt att måla dem i samma färg som väggen och elementet.
På övriga element i huset har vi gamla vred i mässing. Flera har vi fått från rörmokaren efter att han varit på jobb hos folk som bytt ut de gamla mässingsvreden till moderna vred. Men vårt lager med gamla vred har tyvärr gått åt så det fick bli nya slottsvred istället.
Därefter var det dags att lägga på isoleringen.
Slutligt resultat
För våran del kan vi inte vara mer nöjda än vad vi är med resultatet. Med tanke på alla chanstagningar vi gjort gällande elementen så passar de oförskämt bra på sina nya väggar. Vi visste ju varken mått på fönstren eller hur vi skulle placera fönster och dörr när vi köpte elementen. Men nu när de hänger där ser de praktiskt taget måttbeställda ut. Ja ibland ska man ha tur helt enkelt. Tack och bock till de högre makterna 🙂
Är det inte också helt fantastiskt hur man med lite tid, tålamod och färg kan omvandla vad vissa betraktar som skrot till något fullt ut fungerande. Jag har full förståelse för att alla inte har tid och plats för att restaurera vare sig element, dörrar, fönster eller möbler etc. Men om man har det så tycker jag definitivt man ska våga ge sig på en sådan uppgift. Det slängs på tok för mycket fullt fungerande saker idag i vårt samhälle.
Återbruk och restaurering ger även något själsligt tillbaka, i alla fall är det så för mig. Som i detta fall när de gamla radiatorerna har fått ”livet” tillbaka. Då värmer det faktiskt lite extra när jag hör vattnet cirkulera och värmen strålar.
Förutom att elementen är fullt ut fungerande så tycker även vi att dessa är väldigt vackra. De är som två värmande smycken på glasverandan.
4 kommentarer
Alexander · 12 oktober, 2024 kl. 11:08
Den där färgen på elementen tillsammans med de nya slottsvreden blev verkligen pricken över i:et. Så snyggt!
Hannah · 16 oktober, 2024 kl. 11:23
Tack Alexander, roligt att höra att du gillar det!
Sofia · 18 december, 2022 kl. 13:48
Dra mig baklänges så snyggt det blev! Tack för inspiration! Blir helt varm i hjärtat när gammalt ”skrot” får ny kärlek 🥰
Hannah · 20 december, 2022 kl. 19:17
Tack Sofia!!! Roligt att fler än vi gillar gammalt skrot och helt galet att inte mer återanvänds 🙂
Hälsningar
Hannah