Dags för ett av de absolut roligaste momenten, men ack så svåra, välja färg och tapet. Eftersom glasverandan är en tillbyggnad skulle färg- och tapetval, samt även listverk etc., kunna väljas helt fritt där endast tycke och smak sätter gränser. Men samtidigt vill vi att glasverandan ska smälta in och passa ihop med övriga huset. Så därav har jag försökt utgå ifrån/inspireras av modet från slutet av 1800-talet. Vilket även är den tidsperiod då många glasverandor byggdes till historiskt.
Vi har dock inte slaviskt följt det mode som gällde vid slutet av 1800-talet. Exempelvis kommer vi lägga ett kilsågat golv istället för raka smalare golvbrädor som förmodligen hade varit mer typiskt för en tillbyggd veranda vid sekelskiftet. Utifrån foton på nätet verkar majoriteten av glasverandorna från sekelskiftet ha väggar klädda med pärlspont. Vår veranda kommer också ha pärlspont men bara på ytterväggarna. Den gamla timmerväggen har vi planerat att lerklina och tapetsera. Dels för att vi tycker det är skoj att lerklina och dels för att slippa musspring i timmerväggen. För objudna gäster i form av möss har vi gott om ändå här i Holmsjöhult.
Val av tapet till glasverandan
Min vision för glasverandan var att fånga upp naturen och fågellivet. Ruggiga höstdagar och kalla vinterdagar önskar jag att verandan ska vara en plats som sprider känslan av värme och blommor. Samtidigt som rummet på våren ska ge en försmak av vad som komma skall. Helt enkelt samma princip som är grunden till många av de uterum som byggs idag.
Utifrån den visionen tänkte jag att en blommig tapet skulle passa bra, gärna med fågelinslag. Rickard hade däremot en bestämd skepsisism för fågelmotiv. ”Vi kan ju för f…n inte ha ugglor som glor på oss från tapeten” var hans kommentar när jag glatt visade upp William Morristapeten ”Newill”. Inte heller påfåglar eller papegojor gick hem. Så jag fick överge mina fåglar och fokusera på enbart blommiga tapeter.
Jag upptäckte dock att jag har ett problem med tapeter fyllda av blomsterprakt. Jag förknippar blommigt med sovrum. Särskilt mycket sovrumsvibbar får jag om tapeten är småblommig eller består av mina favoritkulörer rosa, crème och grönt. Därmed gick allt småblommigt bort samt även min egen färgsmak. Med andra ord, jag tvingades att tänka ”outside the box”. Spännande men otäckt om man är ett kontrollfreak, vilket jag är.
En referensgrupp vid val av tapet är en självklarhet
När det är dags för mig att välja tapet bollar jag diverse olika varianter med mina nära och kära. Till deras förtvivlan ska jag nog tillägga. Inför detta tapetval skapade jag en chattgrupp med mamma, lillsyrran och Rickard med namnet ”Tapetval kräver öppet sinne”. Medan jag spammade tapeter fick jag tillbaka foton på syltkok, utomhusfika och vilda protester om att inte lägga till fler alternativ.
En vägledning i den blommiga tapetdjungeln var dock tapetmodet i slutet av 1800-talet. När det gällde just blommor gick man på den tiden igång på stora mönster, slingrande grenar och rankor. Blommor, blad och knoppar var hämtade från fantasivärlden samt att även guldigt var hippt. Bottenfärgen skulle vara åt det mörkare hållet men desto närmare sekelskiftet man kom blev färgskalan ljusare. Enligt ”Tapetboken” var ljus crémefärg den mest uppskattade bottenkulör under 1890-talet. Mönstret hade en mörkare kulör eller klara färger som blått och rött.
Jajamensan det här kommer gå som en dans, tänkte jag. Bara att sätta igång och leta tapet 🙂
Val av tapet är en process… det växer fram
Inledningsvis snöade jag in på blommiga tapeter med mörkare botten. Jag absolut älskar tapeterna från Ralph Lauren med brun respektive svart botten, nr 3 och 5 nedan. Dessutom skulle den svarta passat väldigt bra i och med de guldiga och slingrande grenarna. Ett tapetval med svart bottenkulör är helt olikt mig. Men eftersom rummet skulle bli luftigt och ljust var Rickards och min första tanke att detta är vår chans att vara ”wild and crasy”. Det är nu, eller aldrig, som vi kan våga oss på att välja en riktigt mörk tapet utan att för den skull sänka stämningen i rummet totalt. Men resterande deltagare i referensgruppen var inte lika övertygade, så letande fortsatte.
Vi har alla våra referensramar
Därefter hade vi en period fylld av olika nyanser av rött samt även viss dragning åt lila. Nedan är ett kollage med ett axplock av de tapeter vi fastnade för. Rickard chockade sig själv, samt övriga i gruppen, med att helt plötsligt vara särskilt förtjust i de med röd bottenfärg.
Där lade dock min mamma bestämt in sitt veto. Rött gick inte för sig då det för tankarna till bordell. Därefter fick vi lyssna till en historia om en misslyckad hotellrumsbokning i Paris som hon och pappa hade gjort under 70-talet. Rummet hade haft både röda tapeter, röda lampskärmar och var tydligen fruktansvärt. Efter vilda diskussioner, beträffande huruvida rött måste förknippas med bordell, gick vi övriga i gruppen tillslut med på att stryka röda tapeter. Argumentet som övertygade oss var att mamma hotade med att inte vilja vistas på glasverandan om vi tapetserade med rött. Personligen är jag absolut inte enig med att röd tapet är lika med bordell. För min del är det med sorg i hjärtat som vi i och med detta valde bort Hagesalen från Lim&Handtryck, nr 2 nedan. Men jag värdesätter min mammas sällskap högre än en tapet helt enkelt.
En släng av morris-feber
Jag och mamma hade även en släng av morris-feber. Vi hade i princip, på ett icke-demokratiskt vis, bestämt att det fick bli Golden Lilly Biscuit/Brick, nr 1 nedan. Det är ju en tapet som har allt! Den är rolig, full av färg och lyser natur. Men det gick varken lillsyrran eller Rickard med på. Lillasyster tyckte bättre om den med brun botten och Rickard ville inte ha någon av dem med hänvisning till åksjuka.
Efter ett oändligt antal timmar om för- och mot veknade Rickard och åksjukeargumentet och vi enades om att att beställa hem tapetprov för den med svart botten och den med brun botten. Eftersom vi tänkt tapetsera matrummet med Duros blå tapet ”Hudikvalls teater” så kände jag att tapeten till glasverandan gärna ska harmonisera med vardagsrumstapeten. Färgmässigt så hade det funkat men stilmässigt kändes det inte rätt, så därav strök vi även Golden Lily.
En process med toppar och dalar
I och med att det inte riktigt klickade med någon av tapetproverna fortsatte letandet bland de med lite mildare färger. Kan meddela att vid det här laget har 75% av referensgruppen tappat hoppet om att hitta en tapet. Därmed även hoppet om att förskonas från detta ofrivilliga deltagande i tapetletandet. Det var en himla tur att 25% höll humöret uppe i alla fall 🙂
Förutom att det under 1800-talets andra hälft var inne med fantasimönster, storblommigt och guld. Så var det även poppis med tapeter som ser ut som något annat än vad de är, tex mönster som ser ut som marmor eller sammet osv. Därav funderade jag ett tag på Jacobean, nr 3 och 4 nedan, då den såg ut att påminna lite om vävt tyg. Jag beställde även hem ett tapetprov men ytan på tapeten gav en plastig känsla så även dessa ströks.
Även jag började nu förlora hoppet om att hitta en tapet. Så till den grad att jag till och med övervägde att helt skippa tapet på glasverandan.
Plötsligt infann sig uppenbarelsen
Men så plötsligt fick hela referensgruppen en tapetuppenbarelse – Celestine från Colefax and Fowler. På nätet hittade jag även två ytterligare varianter av denna skönhet. En med vit botten och en med crèmefärgad botten, men tyvärr fanns de inte att beställa. Det fanns dock svart, röd och blå/grå bottenfärg med varierande färgsättning på blommorna.
Gällande den röda viftade mamma åter bestämt med sin bordellflagga. Men tapetprov för svart och blå/grå variant beställdes hem omgående. Efter leverans kunde vi enkelt konstatera att någon av dessa är det, frågan var bara vilken?
Vi var alla helt sålda på den blå/grå men det kändes som att den skar sig lite mot hudikvallstapeten. På internet hitta jag även några bilder med tapeten uppsatt och de röda blommorna såg ut att sticka ut väldigt mycket, vilket gjorde mig lite osäker.
Den svarta harmoniserade rakt av med tapeten som var tänkt till vardagsrummet. Dessutom hade den svart botten vilket vi varit inne på i början. Nackdelen var att den kändes lite för modern. Vi ville ju att tapeten ska flirta med slutet av 1800-talet. Så efter lite, vad jag i efterhand skulle vilja kalla för onödigt, velande bestämde vi oss för den blå/grå varianten.
Färgval till glasverandan
Tapeten är vald, nu är det bara det lilla momentet att välja kulör på linoljefärgen. Förutom timmerväggen, som ska tapetseras, består huvuddelen av verandaväggarna av fönster. Men de ynka metrar som inte är fönster ska kläs med pärlspont och den ska ha en färg. Dessutom har vi tak, fönster- och dörrfoder samt dörrar, insida fönsterbågar och fönsternischer som ska målas.
Detta val var dock helt omöjligt att göra hemma vid datorn. Så det blev ett trevligt besök hos Maria och Byggnadsvårdsbutiken i Norrköping, Färg och måleriprodukter, för lite expertkonsultation.
Vi landade snabbt i grön umbra ljus till dörrar, insida fönster och fönsternisch. Eftersom det är så liten väggyta kände jag att det skulle bli för rörigt och plottrigt med olika färg på vägg och foder/lister så därav var tanken att resterande snickerier ska ha samma kulör. Jag fick hjälp av Maria att välja ut några potentiella färgprov för hemlån. Linoljefärg har en tendens att skifta i kulör beroende på ljuset. Så säkrast är att testa med olika färgprov i det rum som färgen ska målas innan beslut.
Jag hade gärna velat ha blå pärlspont men det blev lite kallt. Glasverandan skulle ju stråla sommar och värme. Så efter lite om och men bestämde vi oss för grönt enligt nedan.
Det blev grön umbra ljus 7A-30 till dörrar, insida fönster och fönsternisch. Grönt S4010-G50Y till pärlspont, fönster- och dörrfoder samt golvlist. Tak och taklist kommer målas i vitt bruten med 50% grön umbra ljus 7A-30.
En första färgmatchning
Eftersom vi ville hänga upp elementen på glasverandan målade jag pärlsponten direkt efter att vi valt färg. Kombinationen målad pärlspont och tapet kändes rakt in i själen. Jag tror verkligen detta kommer bli toppenbra, (peppar peppar).
En olidlig väntan…
När man så äntligen bestämt både tapet och färg så kliar det ju verkligen i fingrarna av att få sätta igång. Men tyvärr hade vi ganska långt kvar dit. Det var helt enkelt bara att jobba på så dagen för tapetsering och målning skulle kunna infinna sig.
Men tapeten beställde vi från Engelska tapetmagasinet så fort som möjligt. En av de bästa paketleveranserna kan jag lova.
Så fortsättning följer helt enkelt. Håll utkik efter kommande inlägg som exempelvis kommer bjuda på lerklining, målning och självklart tapetsering. Men även mycket annat för att vi ska kunna färdigställa glasverandan invändigt.
6 kommentarer
Eva Wallentinsson · 8 mars, 2024 kl. 16:02
Hej Hanna, varmt tack för din underbara berättelse! Jag njuter av varje del. Känner igen mig i att involvera ’alla’ för att uppnå någon slags koncensus, men för min del har de ibland inneburit att alla andra är någorlunda nöjda medan jag själv som är mest intresserad av design och inredning är minst nöjd. Vi ett tillfälle gick jag en annan väg och valde Eldblomman (den gråblå) då fick bara min man ha synpunkt och han var ok med den direkt. Resten av familjen fick se slutresultatet. Blev perfekt. Men du och ni verkar ha lyckats med att få till det till slut. Bra jobbat av dig. Och så fantastiskt fina val det blev, så vackert. Jag är precis i startgropen att renovera ett verandarum där en befintlig pärlspontpanel ska målas om och ny tapet väljas. Har blivit så inspirerad av din berättelse och val av färg och tapet. Stort tack!
Hannah · 14 mars, 2024 kl. 17:03
Hej Eva,
Tusen tack för att du läser min blogg och din fina återkoppling! Är så roligt att få feedback och veta att bloggen bidrar till nytta och inspiration för andra.
Familjeråd för val av tapet är ett bra sätt för att samla in olika smaker och input. Det finns ju så oändligt många vackra tapeter så tycker det är svårt att sortera sig fram genom djungeln. I min familj är dock alla införstådda i att jag har veto (även Rickard ibland 🙂 ) Men familj och vänner är bra att ha som bollplank för nya perspektiv och idéer.
Lycka till med verandan. Våran veranda är fortfarande målarverkstadsrum men hoppas att kunna möblera klart rummet om ett tag. Längtar efter att kunna använda verandan till det den var ämnad för, nämligen avkoppling 🙂 .
Eva Wallentinsson · 14 mars, 2024 kl. 19:31
Hej igen Hanna,
Tack för ditt svar! Veto – bra där, det ska jag införa hemma hos mig och informera om nästa gång, innan start. Tack för din blogg, du har verkligen sinne för språket och jag gladdes stort av dina formuleringar. Jag läste högt för min man också som även han uppskattar ditt sätt att skriva. Ha det gott och njut med avkoppling i verandan när det är dags.
Hannah · 26 mars, 2024 kl. 08:44
Tusen tack Eva!!!! De orden värmer och stärker mig att fortsätta skriva 🙂
Anna · 7 mars, 2021 kl. 18:12
Så otroligt roligt att följa er renovering-/inrednings-/skapanderesan. Tack att vi får ta del av det. ❤️
Hannah · 9 mars, 2021 kl. 10:58
Tusen tack Anna 🙂 Är roligt att kunna dela med sig och är så glad över att det ger mening även för andra och att ni vill läsa/följa <3