När vi köpte huset var vardagsrumstaket klätt med masonit. Som många andra nyblivna ägare till gamla hus var även vi såklart nyfikna på vad som gömde sig bakom dessa stora vita skivor. Så detta inlägg handlar om den gömda skatten under masoniten och det restaureringsarbete som följde med vardagsrummets gamla kilsågade innertak.
Vardagsrummet var ett ganska tråkigt rum från början. Tretex på väggar, masonit i taket, ett orange/gult golv som dessutom var lagat ca 1 x 2 meter längst med fönstret på bilden nedan. Synlig murstock på vänster sida av rummet men ingen eldstad. Ett äldre element med fläns under fönstret på högra väggen och ett modernare element under fönstret som vette mot baksidan (det rakt fram i bilden nedan).
Det stora ljusinsläppet var positivt men rummet hade inte en tillstymmelse till charm. Jag skulle ljuga om jag sa att vi hade storartade planer för vardagsrummet innan vi satte igång. Det var snarare nyfikenhet om vad som dolde sig bakom tretex och masonit som styrde. Var detta verkligen allt som rummet hade att erbjuda? Sommaren 2014 tog nyfikenheten över och vi rev bort masoniten.
Kofoten fram, nu ska masoniten bort
Planen var att endast ta bort masoniten i taket och behålla tretexen på väggarna, i alla fall tills vi visste vad vi skulle göra med resten. Så det var inte en rivning ala bärsärk utan vi gick metodiskt tillväga.
När all taklist var borta började vi försiktigt bända bort masoniten i taket. Det var stor spänning och förväntan i luften.
Första masonitskivan snart borta. Till vår glädje verkade det som att vi funnit en skatt och dessutom skulle få högre till tak.
Mellan masoniten och det ursprungliga taket satt råspont vilket innebar att vi fick 3 cm extra i takhöjd när vi tog bort masoniten. Det innertak som gömde sig under masoniten var kilsågat och bredaste takbrädan var ca 36 cm. Min första fråga efter att masoniten var borta var hur man kan klä in något så vacker i masonit. Min andra tanke var dock att jag är oändligt tacksam för att man klädde in det i masonit istället för att riva ner. Tusen tack tidigare ägare som renoverade huset på 40-talet.
Kan vardagsrummet ha varit kök?
Fyndet av det gamla taket var överväldigande. Men utöver det fick vi ny information som vände uppe och ner på vår föreställning om huset och dess tidigare planlösning.
Direkt på vänster sida när man kommer in i vardagsrummet fanns en lagning i taket i storleken 1,5 x 1,2 meter. Vid kanten av tretexen såg vi även att väggen var lappad med råspont på samma ställen. Detta väckte spekulationer kring att murstocken tidigare kanske stått här och att vardagsrummet en gång varit kök. Vid inspektion av fassponten i hallen på övervåningen visade det sig även att den del av väggen som ligger ovanför vardagsrummets hörn har smalare fasspont än övriga vägg i hallen.
Dessutom hittade vi spår från vad vi tror kan ha varit platsbyggda skåp. Kanske ska vi även vara tacksamma för att huset står här överhuvudtaget då det verkar som att någon tidigare ägare lyst upp sin tillvaro med en oljelampa som hängde lite väl nära taket.
Många frågor men få svar
Vi tror alltså att vardagsrummet tidigare varit kök. Hålet i vänstra hörnet utgör mitten/centrum i huset vilket är en mycket mer logisk plats för en murstock. Befintlig murstock är förskjuten åt husets baksida. Storleken på lagningen i taket skulle även kunna vara lagom för en uppmurad spishäll med kåpa. Vid renoveringen 1945 installerade man den befintliga vattenmantlade kaminen i nuvarande kök och byggde det skafferi samt tvättrum som finns idag. Kanske var det så att det tidigare köket inte var tillräckligt stort för de planer som renoveringen på 40-talet innebar och att man därför skiftade rummens funktioner.
Nu några år senare, efter att vi gjort viss ytterligare renovering/restaurering i huset, har våra tidigare antagen även stärkts. Vi vet dock ännu inte till 100% att vardagsrummet en gång varit kök. Men när vi renoverade skrubben bredvid trappan, och gjorde om den till gästtoalett, hittade vi ett tidigare dörrhål från vardagsrummet till skrubben. Kanske att detta en gång varit skafferi eller ett ”pigrum”. Vi är däremot säkra på att murstocken haft en annan placering. När vi restaurerade sovrummet och tog bort takmasoniten, hittade vi även där en lagning i både vägg och innertak, precis som i vardagsrummet, efter en tidigare murstock.
Restaurering innertak – vad ska vi göra med det här nu då?
Okej, nu är all masonit borta. Så vad gör vi med detta nu då? På vissa ställe satt färgen väldigt löst men i huvudsak satt den som berget. Men jag bestämde mig för att göra detta ordentligt, dvs. all gammal färg skulle bort.
Jag hade en liten förhoppning om att det skulle vara limfärg och jag testade därför att fukta upp en liten yta med vatten. Tyvärr satt färgen lika envist som innan så det var bara att börja skrapa. Inledningsvis tänkte jag att det får ta den tid det tar, ingen stress. Men efter att jag i ca 20 timmar, effektiv tid, skrapat med enbart värmepistol och vanlig färgskrapa som hjälpmedel men inte kommit längre än en brädlängd blev jag desperat. Detta funkade inte, vi måste hitta en mer effektiv lösning. Den effektivare lösningen drog dock ut på tiden och vi levde med taket som det var i ett par år.
Speedheatern blev vår räddning
Men efter att ha samlat nya krafter och energi till att ta tag i taket ventilerade jag mitt takbekymmer på jobbet och en kollega tipsade mig då om att skaffa en Speedheater. Som tydligen skulle vara rena rama ”mirakelmaskinen”. Så sagt och gjort, vi införskaffade mirakelapparaten och även om det fortsatt var krävande att skrapa så gick det ändå mycket fortare och var smidigare. Tillslut efter envist arbete var äntligen vårt nygamla innertak färdigskrapat.
Nästa steg var att slipa och för detta hyrde vi en giraffslip. Alla kvarvarande färgrester, jack osv slipades ner för att få en jämn yta. Men när vi tvättade av taket med målartvätt stötte vi på ett bakslag. Det jag hade hoppats på inledningsvis, att taket skulle var målat med limfärg, visade sig stämma bara inte överst. En kletig massa av gammal limfärg släppte mu från taket.
Det var alltså bara att börja om fast denna gång med vattenspruta och skrapa i högsta hugg. När all limfärg var borta fick vi slipa en gång till. Jag kan lova att vi vid flera tillfällen under denna process vände oss till de högre makterna och bad om mer tålamod och energi 🙂 . Kanske blev våra böner hörda för tillslut var vi klara med omgång två och vid tvätt av taket den andra gången släppte enbart smuts.
Restaurering innertak – lagning av hål från tidigare murstock
Hålet i taket från den gamla murstocken var tidigare lagat med råspont. Ovanför sponten låg vindpapp för att hindra det isolerande spånet från mellanbjälklaget att ramla ner.
Vår idé var att generalskarva och använda bräder i samma tjocklek som befintligt innertak. Men istället för att sätta dit jämnbreda brädor kilsågade Rickard de nya bräderna så de fick samma varierande bredd som de gamla takbrädorna.
Förutom hålet i taket gjorde vi inte några lagningar. De skavanker som fanns i form av repor, jack och spår efter en gammal garnvinda etc. fick vara kvar. Taket är ju minst 100 år gammalt och alla små och stora skavanker tycker vi helt enkelt hör till.
Restaurering innertak – målning
Äntligen var allt klart för målning vilket även skulle bli andra gången jag målade med linoljefärg. Vi hade valt en vit färg bruten med någon droppe svart för att inte få ett kritvitt tak (tyvärr har jag inte kvar färgkoden). Ett vanligt redskap vid takmålning brukar ju vara roller men detta rekommenderas inte vid målning med linoljefärg eftersom färgen ska strykas på tunt och den ska arbetas in. Om man målar med roller finns det en risk att färglagret blir för tjockt. Så det var alltså pensel i högsta hugg som gällde.
Jag började med att schellacka alla kvistar. De gamla takbrädorna var förvisso väldigt gamla och risken för kodutfällning kanske inte var så stor. Men jag ville inte chansa utan valde att schellacka ändå för att vara säker.
Linoljefärg i tre lager
Därefter var det dags för målning med tre lager linoljefärg. Första omgången spädde jag linoljefärgen med 30-40% balsamterpentin. Det var första gången jag använde balsamterpentin och det luktar väldigt starkt. Har inte använt det igen då jag blev smått illamående av alla ångor, numera använder jag lågaromatisk lacknafta som inte ger så mycket partyångor. Men till den som vill spä med balsamterpentin rekommenderar jag god ventilation!
Andra omgången linoljefärg spädde jag med 20% balsamterpentin.
Sista lagret målade jag med outspädd linoljefärg.
Erfarenheter och lärdommar efter första målningsprojektet med linoljefärg
Restaureringen av vårt innertak medförde flera nya erfarenheter som vi tog med till framtida projekt. Först och främst fick vi erfara att valet av material gör skillnad. ”Plastfärger” lägger sig som ett tjockt lager och täpper till men eftersom linoljefärgen är så tunn ser man träet igenom vilket ger en levande yta och vackrare yta om man frågar oss 🙂 .
En underbar sak med linoljefärg som jag lärde mig är att eftersom den torkar så långsamt har man god tid på sig att jämna ut och stryka ett par extra gånger. Moderna färger torkar så jäkla fort att det inte finns tidsutrymme för att gå tillbaka och dra några extra drag med penseln som slutfinish. Därför tycker jag att linoljefärg mycket mer förlåtande och enklare att måla med än moderna färger.
En annan lärdom efter att ha målat alla 20 kvm innertak 3 gånger med pensel är att jag framöver kommer tillåta mig själv att använda roller. Det blev superbra med pensel men jag har en förmåga att göra saker lite väl ordentligt. Läser jag ”arbeta in färgen ordentligt”, ja då gör jag det. Dessutom vågar jag inte lita på att min bedömning av väl inarbetad färg är tillräcklig, så därför arbetade jag in den lite till. Detta fick två resultat som följd. En superbra inarbetad färg med ett perfekt slutresultat. Men på bekostnad av en pajad högeraxel och nackspärr. Så därför lovade jag mig själv efter vardagsrumstaket att jag vid kommande målning av innertak faktiskt, om jag vill, får använt roller för att stryka ut ett tunt färglager. Men därefter arbeta in färgen ordentligt med pensel.
Kommande inlägg om vardagsrummet
Här i Holmsjöhult har vi en hel del projekt på gång, bla utbygge av en glasveranda. Tyvärr medför vardagsrummets placering att rummet påverkas av i stort sett alla andra projekt. Den fortsatta restaureringen av vardagsrummet har därför pausats tills vi är klara med det andra. Den observanta läsaren har dock noterat att det under vägens gång i detta inlägg har dykt upp en kakelugn i vardagsrummet som inte fanns där från början 🙂 .
Som jag berättade inledningsvis hade vi inte några storartade planer när vi påbörjade restaureringen av innertaket men under vägens gång så växte de fram. En av dessa saker var en idé om att sätta upp en gammal kakelugn. Något som även blev förverkligat tack vare Norrköpings Kakelugnsmakeri. Så ett ytterligare inlägg om vardagsrummet, ”Nyuppsättning av en gammal kakelugn”, finns för den som vill fortsätta se hur vardagsrummet tar form.
6 kommentarer
Henrik · 16 mars, 2023 kl. 20:31
Superfint resultat, jag är lite nyfiken över hur mycket färg det gick åt och hur stort rummet är? ????
Hannah · 17 mars, 2023 kl. 17:06
Hej Henrik,
Tack för din kommentar! Taket är ca 20 kvm (rummet är 4x5m) och det gick åt 1 liter linoljefärg till taket. De första två strykningarna använde jag utspädd färg (1a strykning ca 30-40% balsamterpentin och 2a ca 20%) sista strykningen outspädd. Nu i efterhand ser man när solen står lågt på vintern och lyser in i vardagsrummet att schellacken lyser igenom på vissa ställen (är lite fläckar här och var) så just detta tak borde strykas en gång till. Men vi ska framöver tapetsera om i vardagsrummet etc. så väntar med den strykningen tills då 🙂
Hälsningar
Hannah
Sophia · 2 september, 2021 kl. 07:15
Vilket jobb ni/du gjort! Snyggt!! Vi har själva precis rivit ner ett lager paneltak samt ett lager med masonitskivor och hittat ett riktigt fint gammalt trätak likt ert. Det är också målat med okänd färg, men huset är från 1870 så risken för limfärg finns ju. Idag börjar skrapandet. Vi får se om vi också bör införskaffa den där mirakelmaskinen du tipsar om 😊
Hannah · 2 september, 2021 kl. 09:50
Hej Sophia,
Grattis till fyndet, de gamla taken ger verkligen rummen en egen karaktär!!! Ja alltså speedheatern var det som gjorde att vi rodde det i hamn men det beror ju på hur hårt färgen sitter. Det finns flera olika varianter, någon med ställning så man slipper hålla i den, och de finns även att hyra. (Tror det även finns kopior) Så ni behöver inte nödvändigtvis köpa en. Men om ni har ytterligare projekt som kommer innebära skrapning så blir jobbet roligare med en sådan apparat 🙂
Ja det var ett riktigt tungt projekt, vi har i efterhand undrat om det inte varit lättare att ta ner taket och skrapa och sen sätta upp det igen haha. När vi väl upptäckte att det var limfärg kvar och att vi behövde göra om så var det bra motigt. Men skam den som ger sig och det blev ju tillslut klart och vi är väldigt nöjda.
Lycka till med skrapandet och ta pauser så ni inte förstör nacke och axlar (hett tips från en som inte tänkte på det 😉 )!
Hälsningar
Hannah
Hanna · 29 juli, 2021 kl. 08:20
Imponerande! Va snyggt det blev. Jag sitter med ett liknande problem i mitt sommarhus med hål i taket, från en gammal spis. Takbrädorna är breda! Känns inte aktuellt att riva ut hela taket, och lite tråkigt att skarva med brädor i osynk. Har till och med tänkt tanken att lägga dit en masonitskiva och ställa ett skåp eller liknande under för att dölja, men er lösning inspirerade mig! Men hur fick ni tag på så breda plank till taket?
Hannah · 2 augusti, 2021 kl. 17:56
Hej,
Tack för ditt meddelande och återkopplingen!
Plankorna vi använde är vanliga brädor, dvs de är ospontade. Sen såga vi dem till ”rätt” kilform så de smalnade av till rätt dimension. Såvida man inte har papp ovanför, vilket vi har, så är det dock en nackdel att de inte är spontade eftersom plankan krymper/sväller med årstiderna. Men den springan kan fyllas igen med lintråd så inte isolering och skräp ramlar ner.
Vi hade såklart helst velat använda gamla takbrädor att laga med, ligger gammalt innertak ute på blocket och byggnadsvårdssidor då och då. Men när vi va igång med taket hittade vi inget till salu så vi körde på konceptet man tager vad man haver 😀
Hoppas du får tag på passande brädor eller ett gammalt innertak som du kan återanvända.
Hälsningar
Hannah