Efter år av funderande, konsulterande, planerande var det för något år sedan äntligen dags för förlängning av vårt 1800-talshus. Huset ursprungliga storlek var ca 10 x 7 meter. Planen var att förlänga huset 4 meter, i två våningsplan, motsvarande ca 56 kvm. Dessa nya kvadrat var planerat att rymma det efterlängtade badrummet och ett extra sovrum på övervåningen. På nedervåningen ett arbetsrum och en separat tvättstuga. Denna bloggserie kommer handla om själva skalet för utbygget, dvs grund, stomme, fönster/dörrar och tak. Respektive rum i utbygget kommer få separata bloggserier allteftersom vi stretar på med dem. För precis som glasverandan var och är planen att ta itu med så mycket som möjligt själva, både invändigt och utvändigt.

Förmodligen borde vi egentligen ha tagit en paus från allt som heter bygge, restaurering och husfixande. Men trots allt slit med glasverandan så kände vi oss ändå, konstigt nog, fyllda av lust och energi över att projektet äntligen kunde dra igång. Detta trots allt jobb som låg och ännu ligger framför oss. Avgörande faktor för befintlig lust och energi var att glasverandan nästintill var färdig. Det som ännu kvarstår är eldragning och 20 innanfönster (urk! men fönstren kommer vi ta lite pö om pö). Så hade vi inte varit i sluttampen med verandan hade ett nytt utbyggnadsprojekt varit övermäktigt. Fast om vi ska vara realistisk är förmodligen ett nytt byggprojekt redan nu, om inte fullfjädrad, snudd på galenskap.

Galenskapens dimridå

Vi har dock en prioriteringsordning och delmål i detta projekt som underlättar. Nummer 1: ett vindtätt skal. När det är klart kan vi själva bestämma hur vi disponerar vår tid. Nummer 2: tvättstugan har högsta prioritet av de nya rummen. Detta för att vi ska kunna koppla på nya vatten- och värmeledningar. Nummer 3: badrummet, när det är färdigställt har vi tömt köket på allt som inte hör hemma där. Nummer 4: inte bestämt, vi gör vad vi har lust med. Kanske blir det arbetsrummet i kombination med vardagsrummet. Kanske blir det köket. Eller en låååång semester. Vi får se när vi är där.

Den som följt denna blogg förstår dock att vi med vår takt kommer vara klara tidigast om tio år. Hittills snittar vi på två år för att färdigställa ett rum från första kofots- eller spadtag till färdigt möblerat rum. Så återigen, även om vi inte befinner oss i stadiet fullfjädrad galenskap så är det förmodligen inte långt därifrån. Varför gör vi då detta? Svaret är enkelt, vi tycker det är roligt! Att förverkliga våra visioner för Holmsjöhult driver och ger oss ny energi. För varje projekt vi slutför, stort som smått, kommer vi närmare visionen. Klichéartat kan vårt husprojekt ses som ett exempel på ”när resan är målet”. Men flyter vår tillvaro och relation alltid fram på små fluffiga rosa moln? Absolut inte! Kanske är det galenskapen som håller tillvaron igång och relationen vid liv 🙂 . Men men, nog med filosofiskt dravel, dags för utbyggnad.

Förlängning av 1800-talshus … vi blickar åt norr

I inlägget Drömmen om ett badrum berättade jag om de olika alternativa lösningarna vi övervägt. Vi fastnade för alternativet att förlänga huset åt antingen söder eller norr. Alternativ som vi dock kände skulle påverka husets exteriör väldigt mycket och därför kontaktade vi Gård & Torp för en konsultation. Återkopplingen därifrån blev förslaget att förlänga åt norr med argumentet att det skulle gynna husets exteriör positivt. Vi fick även förslag på användning och möblering av rummen. De nya rummen kommer som sagt få egna bloggserier men för att göra förlängningen begripligt så följer här en sammanfattande beskrivning av våra tankar och planer med de nya rummen.

Förslaget och skissen från Gård & Torp förenklade vår planering avsevärt. Vi ville ju att förlängningen skulle smälta ihop med befintligt hus. Ett annat alternativ skulle ha varit att tydliggöra att förlängningen är ny men vi ville att huset, tillsammans med förlängningen, skulle se så autentisk ut som möjligt. Något som vi dock saknade var förslag på storlek på förlängningen och dessutom behövde vi en byggritning.

Förlängning motsvarande 4 x 7 meter

Vi kontaktade därför en lokal arkitekt med erfarenhet av äldre hus och utbyggnationer. Vår egen tanke, som även utgjorde ramarna för arkitekten, var att utgå från befintliga proportioner på huset som var ca 10 x 7 meter samt den kommande glasverandan. Efter lite om och men hade vi bestämt oss för att verandan skulle inkludera de två fönstren bakåt vilket skulle medföra en glasveranda som var ca 7 meter lång. Helst ville vi att den även skulle hamna i centrum av baksidan. Utöver det ville vi att framsidans veranda skulle bli så centrerad som möjligt. Baserat på dessa parametrar kom vi fram till att en förlängning av huset med 4 meter skulle uppfylla dessa kriterier, dvs. ett hus i fullängd som motsvarade 14 meter.

Dessa 4 meter skulle även medföra att de nya rummen i förlängningen nästintill fick samma storlek som de gamla. Något vi tänkte skulle kunna gynna upplevelsen av huset invändigt och att den nya delen verkligen hör ihop med ursprungligt hus. Arkitekten hade även ett gyllene invändigt mått för ett rum, 3 meter och 60 centimeter. Argumentet var att ett rum som är 3,60 meter rymmer, beroende på typ av rum, antingen en säng + yta efter sängen, soffgrupp med fri yta runt om osv.

Justeringar

Vi har dock gjort lite justeringar. Väggen mellan arbetsrum och vardagsrum kommer få vara kvar. Eftersom det ska bli ett arbetsrum är det en fördel om det går att stänga om sig. Istället kommer vi sätta in en pardörr, likadan som mellan vardagsrum och glasveranda. Dessutom har vi ändrat på möbleringen i tvättstugan samt att vi bestämt oss för att sätta in en ytterdörr där. Det blir med andra ord en typ av groventré som, även om den leder in i arbetsrummet vilket inte är optimalt, kommer tillgängliggöra trädgården och tvättlinan. Men utöver det är tanken att tvättstugan framöver kommer bli hundarnas ingång under höst och vår. För att någon fyrbening ska slippa ut från tvättstugan och få tillträde till huset kommer ett obligatoriskt tvättstopp införas i ett ihopfällbart hundbadkar.

Utbygget medför även att vi kommer installera bergvärme. En viktig sak att komma ihåg, gällande gamla hus med självdrag, är dock eldandet och den varma murstockens betydelse för husets välmående. Därav kommer vi fortsätta med vedeldningen men använda bergvärmen som stödkälla för att hålla inomhusklimatet på en högre lägstanivå på vintern.

Vår egna skiss för planlösning och förslag på möblering ser därav ut enligt följande.

Ny skorsten

En ytterligare justering, eller tillskott snarare, är att vi bestämt oss för att installera en skorsten och sätta in en kakelugn i arbetsrummet samt en kamin i befintligt extrarum på övervåningen. Den nya skorstenen kommer vara en modern variant, dvs. den består av ett rör, och den kommer därför i sig inte tillföra någon direkt värme så som den gamla gör. Utvändigt på taket kommer röret kläs in med skivor så den matchar den befintliga skorstenen. De nya värmekällorna och skorstenen kommer fylla tre funktioner. 1. vi kommer kunna värma upp delar av den nya delen även om strömmen går. 2. en ytterligare skorsten tillför symmetri till exteriören. 3. vi kommer ha samma ventilationssystem även i den nya delen (i badrum och tvättstuga kommer vi dock installera standardenlig fläkt).

Arkitektens ritning resultat för förlängning av vårt 1800-talshus

Nedan följer tre ritningar på exteriöra som visar tanken och visionen för vårt hus med förlängning och glasveranda.

Men nu …. äntligen dags, ner med spade och grävskopa för här ska byggas.

Förlängning av 1800-talshus

Vår lösning för grund och byggnadskonstruktion är traditionell grundsten och regelkonstruktion, precis som på glasverandan. Grundstenarna köpte vi av en privatperson och de har tidigare varit grund till ett gammalt torp. Att kunna bygga ut på traditionell grundsten var en önskan som vi visste skulle kunna vara svår att uppfylla. För det första behövde vi få tag på sten. Det är möjligt, men dyrt, att köpa ny grundsten så vi hoppades på att hitta en gammal grund för återanvändning. Att vi fick tag på dessa stenar var en ren slump. En vän till oss såg dem ligga i en hög i utkanten av en åker. Han letade reda på bonden och fråga om de var till salu och ”vips” så hade vi en grund. Den andra utmaningen var att hitta grävare som ville ta sig an projektet men det löste vi genom samma grävare som hjälpt oss med grunden till glasverandan.

En hög av sten som för oss var och är guld värd!

Förlängning av 1800-talshus – markarbete och grundsten

Första steget var att markera upp för kommande grävning. De nya 4 x 7 metrarna kändes både overkliga och pluttiga när vi stod innanför den blå rutan. Vi drabbades av oro för att vi borde tagit i mer men vi intalade oss att det kommer bli lagom i slutänden.

Förlängning av 1800-talshus
Förlängningen är utmarkerad på backen.

I och med vår ambivalens gällande förlängningens storlek var det väldigt skönt att ha erfarna grävare på plats. De lugnade oss, eller främst var det väl jag som behövde lugnas, och sa att när grundstenen väl är på plats så kommer storleken upplevas annorlunda. Faktum var att det kändes bättre redan när de börjat gräva. Utgrävningen gjordes med maskiner och det var häftigt att se med vilken precision grabbarna kunde gräva via de gigantiska ”grävskopsarmarna”. De grävde ner till lite mer än frostfritt djup.

De nya rördragningarna för el, bergvärme och avlopp lades på plats. Därefter började uppbyggnadsarbetet av marken.

Förlängning av 1800-talshus – stengrunden kommer på plats

Efter några dagars arbete var det äntligen dags för det roligaste momentet, både för oss och grävarna. Första stenen skulle läggas till rätta!

Det var verkligen ett precisionsarbete som grävarna gjorde. Stenarna var inte uppmärkta från början, de hade olika storlekar och form samt låg lite huller om buller. Så med hjälp av tumstock, ögonmått och erfarenhet valdes varje sten ut var för sig. Stenarna lyftes på plats med hjälp av en klo. Men därefter behövde ju varje sten även ligga stabilt och vågrätt vilket uppnåddes genom spade och utfyllnadsmassa, uppspänd grön tråd och ögonmått. På in- och utsida av stenarna fylldes det på med utfyllnadsmassa för att stabilisera ytterligare.

Mellan stenarna ska vi foga med kalkputs men det jobbet sköt vi på till framtiden.

Förlängning av 1800-talshus – stengrunden är klar

Efter någon veckas jobb var grunden på plats och vår förlängning av vårt 1800-talshus hade blivit mer verkligt. Kan lova att vi var mer än nöjda, det kändes så rätt och bra!

Grävarna hade även rätt gällande storleken. När grunden väl låg på plats kändes de nya 4 x 7 metrarna större och tillräckliga. Så det är något vi vill skicka med den som läst detta inlägg och som funderar på ett nybygge – bli inte orolig om det inledningsvis känns smått. Upplevelsen och känslan blir en annan när de uppmålade markeringarna konkretiserats.

När grunden väl var där inleddes väntans tider inför fas två – stomme, väggar och tak. Jösses så spända vi var inför att få se huset i sin nya fulla längd. Är du också spänd och nyfiken? Håll då utkik efter nästa blogginlägg 🙂 .


4 kommentarer

Malin · 15 augusti, 2024 kl. 12:06

Åh, jag blir nästan tårögd när jag klickar runt och läser i din oerhört välskrivna blogg. TACK för din detaljerade beskrivning av projekt, byggtankar, hus etc.

Bor i ett, vad det verkar när man kollar proportionerna, nästan identiskt torp och har precis som ni tänkt bygga ut 4 m i två plan på gammeldags grund. Vi är helt utan erfarenhet men lär oss längs vägen. Har gått i dessa tankar i flera år nu men fått höra av byggare att detta är omöjligt. Blir så pepp av att läsa här och se att det ÄR möjligt! Tusen tack!!!

    Profilbild

    Hannah · 31 augusti, 2024 kl. 19:26

    Hej Malin,

    Tusen tack för din fina återkoppling på bloggen!!!!

    Vi var oxå oerfarna men vana att driva projekt av olika slag. Precis som ni hade vi funderat och planerat länge vilket jag tror underlättade själva genomförandet av projektet. Vi hade liksom vänt och vridit på alla väggar, vår, fönster och dörrar både mentalt men genom att skissa på papper. Vi utgick från det stora, dvs. nödvändigheter och funktion. När vi hade det klart för oss visste vi vad vi hade att ”jobba med”, hur får vi det bra utifrån förutsättningarna och vad passar estetiskt sätt. Tror det hjälp oss även gällande de mindre detaljerna som man kanske inte tänker på i första hand, tex var eluttag ska sitta, åt vilket håll dörrar ska öppnas och om de ska vara höger eller vänsterhängda osv.

    Vi hade även snickare här som sa att det ALDRIG skulle gå att få till en snygg förlängning samt grävare/markanläggare som inte heller ville ta sig ann vår stengrund. Men efter mycket letande så hittade vi hantverkare som var villiga att vidga sina vyer 🙂 Nu när förlängningen står där är standardkomentaren från hantverkare och kompisar att förlängningen inte märks, den hör till.

    Ett rykande färskt exempel på detta var när vi hade brandinspektion nu i veckan och brandinspektören sa att han aldrig hade kunnat tro, varken utifrån det invändiga eller utvändiga, att vi förlängt huset om vi inte sagt något. Bästa betyget 🙂 Leta bara reda på en bra snickare som är lyhörd, lösningsorienterad och noggrann så kommer det säkerligen funka att bygga ut ert hus oxå. Lycka till!!!

    Hälsningar
    Hannah

Christina · 27 juli, 2023 kl. 21:00

Himmel vad spännande läsning! Vi går nämligen med funderingar, planer och drömmar väldigt likt det ni bygger! Önskar att förlänga huset, så att det inte ser ut som att det är förlängt utan att det alltid stått där… ser mycket framemot att läsa nästa inlägg!
med vänlig hälsning Christina

    Profilbild

    Hannah · 30 juli, 2023 kl. 17:02

    Hej Christina,

    Vad roligt att du gillade inlägget! I detta nu pågår arbete med att färdigställa utsidan på utbygget, hoppas vi blir så passa färdiga att det kan bli en del 2 efter augusti. Håll utkik 🙂

    Hälsningar
    Hannah

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *