I många gamla hus finns ett utrymme bredvid trappan till övervåningen, så även i vårt hus. Hos oss användes utrymmet som en skrubb/garderob, ett riktigt ”släng-in-och-glöm-ställe”. Huset saknade dock toalett och vi kom nu fram till en perfekt lösning, omvandla skrubben bredvid trappan till gästtoalett.
Avsaknaden av toalett hade vi konstaterat redan vid husvisningen, i inlägget –När drömmar infrias– berättar jag om hur det gick till när Holmsjöhult blev vårt. Vi hade förvisso en toalett i en av ekonomibyggnaderna men ett toalettbesök som innebär att du måste gå ut är inte särskilt lockande, framförallt inte en mörk och kall vinternatt. Så fyllda av naivitet och en gnutta övermod gav vi oss på vårt första riktiga ”renoveringsprojekten” utifrån principen ”hur svårt kan det va”.
Den första utmaningen in projektet var att inkommande vatten gick till hydroforen (tryckvattenbehållare) som stod under trappan i skrubben. Detta krävde omdragning och ominstallation, dvs. ett jobb för rörmokaren och som tur var hade vi en sådan kontakt. Jag vill passa på att slå ett extra slag för rörmokaren som hantverksgrupp. För oss i Holmsjöhult är rörmokaren oersättlig! Det är den hantverkare vi anlitat vid flest tillfällen och han har hjälpt oss så många gånger med olika projekt. Så tips är att hitta en bra och erfaren rörmokare och vårda den kontakten väl.
Projekt ta bort masonit inledd, 40-talets förkärlek för masonit är intressant. Tak och väggar var helt klätt i masonit och varje trappsteg var klätt i noga utsågade och anpassade masonitbitar. Under masoniten på vänstra sidan och väggen rakt fram satt panel.
Under masoniten i taket gömde sig breda kilsågade takbrädor. Tyvärr var de dock avsågade och sträckte sig inte över hela taket.
En utmaning var bredden på skrubben som endast var 110 cm. Tanken var att placera toaletten i utrymmet under trappan men vi behövde såklart även få plats med ett handfat och förhoppningen var att det skulle rymmas på vänstra väggen. Vid rivningen av masoniten visade det sig att ett tidigare ingrepp i huset var till vår fördel. I timmerväggen hittade vi ett igensatt hål, troligen efter en mindre dörr, där vi tänkt placera handfatet vilket medförde ytterligare 20 cm på bredden.
Bakom masoniten satt även en vindpapp över hela timmerväggen och bakom vindpappen gömde sig en skatt. Det visade sig att timmerväggen tidigare varit tapetserad vilket såklart väcker frågor kring utrymmets tidigare syfte och funktion. Denna gåta är dock än så länge obesvarad men förhoppningsvis kommer vi få ledtrådar under kommande projekt när vi ger oss på det angränsande vardagsrummet.
Golvet i skrubben var ”välventilerat” och vi misstänkte att isoleringen sjunkit ihop. Planen från början var att försiktigt ta upp golvet, fylla på med isolering och därefter lägga tillbaka det gamla golvet. Det visade sig dock vara skadat av insektsangrepp, troligen strimmig trägnagare, dock ej pågående men vi beslöt oss för att ta bort golvet och lägga nytt.
Golvet var isolerat med kutterspån. Eftersom det var torrt och fint skyfflade vi upp spånet och sparade det i en säck för att kunna återanvända det tillsammans med nytt spån. Anledningen till att vi inte la nytt direkt på det gamla var för att vi ville lägga vindpapp i botten för att minska drag. När allt gammalt spån var borta var det även lika bra att lyfta på brädorna och inspektera grunden. Vi gjorde inga historiska fynd. Däremot kunde vi konstatera att grunden var torr och att det saknade rester från organiskt material vilket var glädjande.
Därefter var det dags att lägga vindpapp och fylla på med isolering. Nu är elementet borttaget, något vi gjorde själva efter instruktion från rörmokaren, och vi har påbörjat arbetet att schellacka alla kvistar.
Därefter var det dags för återuppbyggnad men mer om det i ett kommande inlägg.
0 kommentarer