För en tid sedan gjorde jag ett blogginlägg med titeln ”Drömmen om ett badrum”. I det inlägget berättade jag att vi skrivit till tidningen Gård&Torp för råd om hur badrumsfrågan skulle lösas. Vi hade lyckan att få svar från tidningen och förslaget var att förlänga huset åt norr. Utöver det fick vi även ett förslag på utbyggnad av en glasveranda på baksidan av huset. Som det mesta vi företar oss finns vissa dominoeffekter att förhålla sig till. Förlängningen av huset medförde bla behov av två stora fönster som vi tänkte lösa genom att återanvända befintliga fönster på husets baksida. Så för att få loss dessa två fönster hamnade bygget av glasveranda först på ”att-göra-listan”. Detta är första inlägget i bloggserien ”Utbyggnad – glasveranda”.
Förslaget från Gård&Torp innehöll skisser på både exteriör och interiör och var precis i stil med vad vi själva funderat över, förutom att vi planerar att ha en soffgrupp på verandan. Tanken på glasveranda hade vi nämligen haft sedan tidigare då vardagsrummet i huset är för litet för att rymma både matbord och soffgrupp. En glasveranda i anslutning till vardagsrummet kände vi skulle kunna bli vår egna ”inneoas”, perfekt för soffhäng hela året. Utöver glasverandans ändamål bestämde vi oss även för att ändra placeringen av ytterdörren. Istället för att ha en dörr på höger kortsida har tänker vi centrera den på långsidan. Dessutom har vi bestämt oss för att sätta in dörrar i öppningarna till kök och vardagsrum.
Något vi däremot saknade i förslaget från Gård&Torp var storlek och mått på glasverandan.
Knepet att få till en helhet
Det är inte det lättaste att föreställa sig och bestämma hur stort ett rum behöver vara. Gård&Torp hade föreslagit att vi skulle inkludera båda fönstren på baksidan vilket i praktiken innebär en sex meter lång glasveranda. För att få lite mer centrering av rummet bestämde vi oss även för att lägga till ca 50 cm åt vänster i innermått. Men hur djupt skulle rummet vara?
Användningsområdet gav oss lite perspektiv och riktlinjer. Vi hade tänkt ha en soffgrupp i rummet och en sådan tar ju lite plats. Vi mätte upp och la reglar på baksidan för att försöka föreställa oss storleken. Men det var ändå svårt att få en bra uppfattning då marken sluttade kraftigt från huset. Tre meter upplevde vi som trångt om en soffgrupp skulle få plats så istället övervägde vi 4 meter.
När vi pratade med andra som byggt ut, samt läste på forum på nätet, var det ett råd som var återkommande: att ta i lite mer än vad man tänkt från början. Detta råd gjorde oss dock osäkra på den tidigare uppskattningen på 4 meter och vi började överväga fem meters djup. Men inte heller det kändes helt rätt då vi befarade att glasverandan i så fall skulle sticka ut som en låda från huset. Så vi började om från början.
Vilket behov hade vi och vad såg vi framför oss exteriört?
- Rummet skulle främst möbleras med en soffgrupp men inga stora möbler i övrigt.
- Vi ville ha en nätt glasveranda som smälter ihop med huset.
- Eftersom huset är enkelt ville vi hålla verandan enkel och inte lägga till massa snickarglädje eller småspröjsade fönsterbågar.
- I övrigt skulle verandan vara i stil med en gammal punschveranda.
Okej, nu vet vi vad vi vill ha. Men hur skulle vi uppnå vår vision, vad var den magiska formeln? Vi kom fram till att vi inte skulle reda ut det själva och beslutade oss för att anlita en arkitekt.
Arkitektens gyllene mått
Det arkitekten förmedlade till oss var att hon under de år hon arbetat med det yrket upptäckt att 3,60 meter som innermått är någon form av ”gyllene mått”. I de flesta rum, bortsett kanske från kök, får man då plats med det mesta i möbelväg. I ett sovrum är exempelvis en säng 2 meter lång vilket ger svängutrymme om 1,60 m. Även en soffgrupp behöver i snitt 2 meter när soffa, bord och fåtöljer ställs mot varandra. Ett rum med innermått 3,60 med en vägg på ca 20 cm (som vi planerade) medförde ett yttermått på 3,80 meter. Vi skulle med andra ord bygga en glasveranda med innermåtten 3,60 och 6,50 meter. Vilket även innebär att glasverandan kommer ha samma proportioner som det färdigutbyggda huset.
Nedan är ett par bilder vi fått från arkitekten. De är lite vilseledande eftersom den kommande förlängningen också är inkluderad. Men det ger en hint om perspektiven av djup och längd på vår kommande glasveranda.
Två saker på bilderna ovan har ändrats sedan vi tog fram ritningarna: 1. det kommer bli ett kuverttak och inte pulpettak; 2. placeringen av fönstren över glasverandan är ännu inte beslutade. Hur många fönster vi ska ha och vart de ska placeras kommer vi bestämma när taket är på plats.
Skattjakt
Ett av de absolut roligaste sakerna med att renovera/restaurera ett gammalt hus är att man får åka på skattjakt :). Det vill säga besöka byggnadsvårdsbutiker och återvinningsstationer, hänga på Facebookforum och Blocket etc. i jakt på gamla fönster och dörrar som kan återanvändas.
Grundsten
Vi hade bestämt oss för att både förlängningen av huset och glasverandan skulle stå på riktig stengrund. Vi ville inte ha gjuten platta eller lecablock. Så drömmen var att hitta gammal grundsten att återanvända till våra utbyggnadsprojekt. Här hade vi en helt fantastisk tur. En god vän till oss råkade träffa på en bonde som hade gammal grundsten till salu. Grundstenen hade för länge sen grävts upp på en åker och låg där i en hög i väntan på att bli bortforslad. Antalet och storlekarna på stenarna var precis lagom för de meter vi var i behov av.
Fönster
Fönstren hade vi turen att hitta hos en privatperson som vi fick kontakt med via Byggnadsvårdsportalen på Facebook. Fönstren var perfekta för vårt ändamål. De satt tidigare på ett hus från mitten av 1800-talet och har lösa innerfönster. De är i samma stil som de befintliga fönstren på vårt hus men högre, karmen är ca 160 cm hög. Totalt på verandan skulle vi ha 10 karmar vilket innebär 20 ytterbågar och 20 innerbågar. Både karmar och fönsterbågar var dock i ett extrem behov av kärlek. Så tur att vi har mycket att ge av den varan 🙂
Pardörrar
Dörrarna till glasverandan hittade vi hos Klassisk byggnadsvård. Vackra pardörrar, både inner- och ytterpar, inklusive den gamla karmen. De skiljer sig i utförande och är lite mer småspröjsade. Men eftersom fönstren vi hittat var enkla tänkte vi att det kan bli ett bra komplement med lite mer ”krussedull” på dörren. För även om vi ville ha en enkel veranda vill vi inte att den ska vara för enkel, utan lagom helt enkelt 🙂
Planen framåt
Efter att måtten var satta och de viktigaste beståndsdelarna i materialväg var hittade var nästa moment att få fatt i bra hantverkare. Vi planerade att göra mycket själva, tex. målning av panel, renovering av fönster och dörrar, samt allt invändigt jobb som golv, väggar och tak. Men vi hade bestämt oss för att anlita hantverkare för markarbete, snickeri och tak. Första punkten på listan var markarbetet och grundsten så det är vad nästa inlägg i denna bloggserie kommer handla om.
8 kommentarer
isabell · 8 juni, 2024 kl. 08:20
hej
vilken arkitekt anlitade ni?? jag söker till liknande projekt
Hannah · 13 juni, 2024 kl. 16:37
Hej,
Vi anlitade en lokal arkitekt i trakten, Carla van Linge.
Hälsningar
Hannah
Karin Artling · 18 juli, 2023 kl. 13:18
Så fin! En kopia av vårt projekt vi har på gång! Hur mycket bygger taket? Minns ni dimension på takbalkarna?
Hannah · 30 juli, 2023 kl. 17:17
Hej Karin,
Kan du precisera vad du menar? Är det takutsprånget eller takets tjocklek? Limträbalkarna till taket är 9cm breda och 31 cm höga.
Hälsningar
Hannah
Calle · 27 mars, 2023 kl. 06:44
Fantastiskt fint och roligt att ha möjlighet att följa hela processen!
Får jag fråga , behövde ni ansöka om bygglov för denna utbyggnad ?
Vi ska göra liknande utbyggnad och ser över möjligheter för att slippa det, dock mindre storlek på vårt sommartorp än ert.
Hannah · 27 mars, 2023 kl. 12:08
Hej Calle,
Stort tack! Nej vi behövde inte bygglov för glasverandan. Vårt hus ligger utanför planlagt områden men vi kontaktade ändå kommunen och berättade om våra planer och storleken på verandan osv för att vara på den säkra sidan.
Kriterierna för bygglov skiljer sig mellan kommuner så för att vara på den säkra sidan är vår rekommendation att kontakta kommunen.
Vänliga hälsningar
Hannah
monica poulsen · 22 juli, 2020 kl. 06:39
Hejsan,detta kommer att bli hur bra som helst. Det smälter verkligen in i huset. Har det varit en veranda där tidigare?
Hannah · 25 juli, 2020 kl. 19:24
Hej Lillan, Tack 😀 Jätteroligt att du tycker det ❤ Vi har ett foto, som vi fick ärva av de vi köpte huset av. Enligt dem ska det vara vårt hus på bilden, fotot taget på 50-60-talet, men vi är inte helt säkra på att det är vårt hus. Huset på bilden ser i alla fall ut som den har en utbyggnad på baksidan i två plan. Men nu när vi rivit panelen på baksidan av huset syns inga spår från en tidigare utbyggnad. Så är osäkert om det funnits en veranda tidigare. Men vår förhoppning är att den ska smälta ihop med huset och se ut som den varit där alltid. Så får se om vi lyckas med det 😀 Kramar Hannah