Vår deal med snickaren var att Anton snickrar och vi ansvarar för förberedelser som målning, fönsterrestaurering och montering av fönster, putsning av grund etc. Så efter att Anton med kollegor rest regelstommen, i slutet på maj, gjorde vi en paus i själva byggandet. För oss blev istället fokus att fortsätta med fönsterrestaureringen, som redan pågått i 2 månader, samt måla ytterpanel, foder och panel till innertaket. Planen var att fönster och all målning skulle vara klart till mitten av augusti då Anton skulle återuppta byggandet och på ett litet kick få det sista på plats. Så blev det inte riktigt 🙂

Borde nog egentligen byta namn på denna blogg till ”de glada optimisterna” eller liknande. Anton var som sagt klar med regelstommen i slutet på maj och vi tänkte då att vi har gott om tid att utan problem få klart både fönster och målning fram till mitten av augusti. Målningen av ytterpanel var avklarad på en helg. Men panelen till innertaket krävde både tid och förslitningsskador i min axel och fönsterrestaureringen var inte färdig på långa vägar till augusti 🙂

Målning och målning, nämnde jag målning?

Ytterpanelen målade vi med Falu Rödfärg Röd, vilket är den lite mörkare röda kulören. Den ljusa är egentligen mer traditionellt korrekt men när vi målade om huset 2014 så valde vi den mörka så därav fortsatte vi med det.

Eftersom majoriteten av väggarna kommer bestå av fönster krävdes inte så många kvadrat. Men en helgs målningsarbete resulterade ändå i ett antal färdigmålade brädor inklusive lockläkt.

Målning och ytterpanel
Färdigmålad ytterpanel och lockläkt.

Målning av foder, knutbrädor och panel till innertaket

Utöver ytterpanel ägnade vi även en del tid på att måla dörr- och fönsterfoder, knutbrädor samt grundmålning av otaliga kvadrat panel till innertaket. Foder och knutbrädor målades med vid linoljefärg med 1% Grön Umbra från Engwall och Claesson.

I samband med detta fick jag även lära mig att foder och andra trädetaljer som ska vara ute inte ska schellackas då risk finns att färgen i så fall släpper/krackelerar. Så BIN-burken på bilden nedan är för innerpanelen och inte ytterpanelen.

Linoljefärg till foder och knutbrädor
Vit linoljefärg, 1% Grön Umbra, till dörr- och fönsterfoder och knutbrädor. BIN (schellack) är till kvistar på panelen till innertaket.

Vi målade panelen i tre omgångar efter instruktion från E&C. Första strykningen med linoljefärg utspädd med 40% lacknafta, andra strykningen med 20% och sista strykningen outspädd. Det visade sig vara väldigt praktiskt att ha en halvfärdig veranda att förvara alla brädor på för torkning. För själva torkprocessen för linoljefärg tar sin lilla tid.

Målning innertak

Tycker faktiskt själv att prestationen, grundmålning av innertaket, är värd ett eget litet delkapitel här och en anekdot. Eftersom innerpanel har en förmåga att svälla och krympa med årstiderna så hade vi bestämt att den skulle grundmålas före montering. När jag såg traven med paket innehållande panelen såg det inte så mycket ut så tänkte aldrig på att kolla hur mycket det egentligen var. Men när jag efter ca 1 veckas konstant målande räknade efter fick jag en smärre chock.

Så chockad och smått manisk pga allt målande frågade jag Rickard om han visste hur många kvadrat takpanel som snickaren inhandlat till glasverandan och som jag nu målat klart? Det visste han inte. Upplyste honom då om att det totalt var ca 40 m2! Totalt 22 paket panel varav varje paket bestod av 1,84 m2. Varje paket innehöll 8 brädor och att jag totalt målat 176 j*la brädor. Rickards kommentar va: ”Du framstår ju som värsta matematikern”. Kände att han liksom missade min poäng där 😀

Målning innertak
Till höger syns en sliten men glad pensel som gjort ett välförtjänt jobb 🙂

Montering träfiberskiva, ytterpanel, vattbräda och putsning

Så var det mitten av augusti och dags för snickaren att återuppta sitt jobb. Vilket Anton ringde och meddelade på söndagskvällen, dagen före de planerat att infinna sig. Vi blev ärligt talat lite tagna på sängen (som man brukar säga) då vi nämligen ännu inte hade putsat det sista under syllen för att ”mussäkra” trossbotten. Så det var inte mycket annat att göra än att förbereda sig för ett nattskift.

Putsning mellan grundsten och syll

Straxt efter 22:00 ställde sig Rickard och blandade kalkputs och sen satte jag igång att putsa. För att kunna se nått hängde vi upp en bygglampa i byggställningen vilket resulterade i ungefär en miljard vingbeklädda kamrater (eller flygäckel som min svägerska skulle kallat dem). Jag påbörjade putsningen utan mössa men efter att ett antal nattfjärilar flugit in och vänt i hjärnan på mig, som det lät och kändes när de fladdrade precis vid örat, så åkte mössan på. Strax efter 2 på natten satt vi sen nöjda och belåtna och åt kvällsmat efter ett fullgott genomfört nattskift 🙂

Träffade även på en ny bekantskap i släktet nattfjärilar/svärmare, Björnspinnare.

Montering av träfiberskiva

Måndag morgon var Anton med kollegor på plats. Första momentet var att montera upp träfiberskivorna, Woodycell. Skivorna har en storlek på 2.500 mm x 600 mm och den är 22 mm tjock. Skivan har en 3-i-1 funktion: Vindskydd, Väderskydd, isolering och det behövs ingen ytterligare vindpapp eller liknande. Mer information kring de materialval vi gjort kan man läsa om i föregående inlägg, Glasveranda del 4.

Träfiberskivan sågades till och spikades upp som en vanlig bräda. Den ser ut att vara ganska porös, mer lik tretex, så snickaren blev glatt överraskad av att skivan gav lite motstånd när de spikade den på plats.

För att skapa luftspallt mellan träfiberskivan och ytterpanelen spikades reglar upp på fiberskivan.

Montering ytterpanel

Efter ytterligare 1,5 dags arbete satt ytterpanelen uppe. Äntligen börjar det kännas som ett riktigt rum 🙂

Vår ytterväg i någon typ av genomskärning: ytterpanel, luftspalt, träfiberskiva. Från utsidan av regelstomme till och med ytterpanel är det 6,5 cm. Utrymmet på insidan, andra bilden nedan, kommer vi fylla med linullsisolering. De breda reglarna kommer bära de kommande elementen.

Ytterpanelen är så gott som på plats 🙂

Målning och ytterpanel
Nästan all ytterpanel är på plats.

Isolering innertak

Jag har tyvärr inga bilder från när taket isolerades vilket är väldigt synd för linullsisoleringen gav snickaren en riktig utmaning 🙂

Isolering till glasverandan
Passande utrymme för förvaring av isoleringen, på verandan till bastun 🙂

Den som försökt plocka en bukett lin vet att skaften är väldigt sega och kräver sax. Den sega egenskapen är även en av linullsisoleringens kvalitéer eftersom den är tålig och dessutom står emot möss. Det visade sig att den även har en förmåga att stå emot snickare. När skivorna skulle sågas till testades både fogsvans samt en mer fintandad såg, men de orsakade enbart lintrassel. Nästa test var tapetkniv men den var för kort och blev direkt slö. Vi låna ut stora kökskniven och det fungerade i 20 cm sen var även den slö. Det enda som visade sig fungera, vilket vi även i efterhand läst på tillverkarens hemsida, var att kapa linullsisolering med hjälp av vinkelslip. Så det var vad snickaren tillslut gjorde, vilket såg väldigt roligt ut 🙂

Isoleringen packades in takfacken och därefter nitades pappen på plats. Ribbor spikades upp som reglar för det kommande innertaket.

Montering av offer- och vattbräda

Längst ner mellan grundsten och ytterpanel ville vi ha en offer- och vattbräda. På ett panelbeklätt hus tar ändarna av panelen ofta stryk av regn och snö. Vattnet lägger sig på grundstenen, som ofta formar en perfekt liten hylla och därefter suger ändträet upp vattnet och med tiden murknar träet. Vanlig åtgärd när ändträet murknat är att såga av nedersta delen av panelen och istället spika dit en längsgående planka, dvs. offerbräda. Offerbrädan får därefter en snedsågad planka som tak för att leda bort vattnet, dvs. vattbräda. Det finns en uppsjö av olika utföranden beroende på husets utseende osv. och många gånger blir en väldigt snygg detalj på huset.

Ändtret på ytterpanelen på vårt hus är också slitet och planen har länge varit att montera tid en offer- och vattbräda. Därav ville vi passa på att montera dit en från början på gasverandan för att skapa en enhetlighet. Materialet till offerbrädan hade vi som tur var liggandes i våran ”bra-att-ha-hög”. Vi borde egentligen köpt en trisslott för tjckleken på brädan var precis perfekt och vi hade tillräckligt många meter så det räckte runt om glasverandan.

Snickarna satte ihop ett par förslag och vi fastnade för följande utformning.

Prototyp på offer- och vattbräda
Prototyp på offer- och vattbrädan till glasverandan.

Målning och putsning inför montering

För att slippa riskera att slappa rödfärg på grundstenen målade jag alla delar till offer- och vattbrädan i förväg.

Målning och ytterpanel
Målade delar till kommande offer- och vattbrädan.

Därefter var det åter dags för lite putsning för att mussäkra. Ni med gamla hus och objudna hyresgäster förstår nog varför vi lägger mycket tid på denna mussäkring 🙂 Men bara för att förtydliga så tänkte vi att nu när vi har möjlighet att vidta alla förebyggande åtgärder kan vi lika gärna göra det, istället för att försöka lappa i efterhand. Så planen var att hindra mössen från komma åt att gnaga igenom träfiberskivan, vilken de skulle kunnat nå att via luftspalten i väggen. Förutom kalkputs tryckte jag även in sten i olika storlekar i hålutrymmena. De små jäklar som tar sig in trots detta kan jag nog tycka har gjort sig förtjänta av lite värme.

En kan tycka att det borde vara gott om svängrum när man hålls utomhus och grejar. Men den där byggställningen medförde väldigt många icke ergonomiska arbetsstilar.

Offer och vattbräda på plats.

Slutliga resultatet

Det slutliga resultatet efter att ytterpanel samt offer- och vattbräda monterats.

Monterad ytterpanel, offer- och vattbräda

Tänka sig att även väggarna skulle komma upp. Riktigt lyxigt att sitta i en dörröppningen med väggar runt om och dricka morgonkaffe 🙂

Ytterväggar på plats och avnjuter morgonkaffet.

Nu är skalet klart förutom fönster, dörr och plåttak. Nästkommande inlägg kommer bestå av fönster, fönster och åter fönster. Vi trodde aldrig vi skulle bli färdiga men efter 5-6 månaders envist kämpande så var det äntligen dags att montera 🙂


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *