Till skillnad från tidigare projekt vi startat så hade vi i detta fall en hyfsat bra utstakad plan. Vi visste vad vi vill uppnå, vilka material och metoder vi ville använda. En vital del i projektet var att hitta ett gammalt, spontat, gärna kilsågat, golv att återanvända. Eftersom vi inte hade bråttom att få klart rummet hade vi tid att leta efter ett gammalt golv och vi hade turen att hitta ett. I detta inlägg kommer jag fokusera på hur vi gick tillväga för att få det gamla golvet på plats.
I slutet av sommaren 2018 hittade vi, via ett byggnadsvårdsforum på Facebook, ett gammalt golv som uppfyllde våra önskemål. Golvet låg i ett hus, från ca 1830-talet, som skulle rivas. Överenskommelsen var att vi själva stod för att plocka ut golvet och frakta det hem. Det var dock inte nästgårds, ca 15 mil enkel resa och huset i sig var nästintill fallfärdigt. Så bara resvägen, plocka ut golvet och frakta det hem till Holmsjöhult var ett projekt i sig. Men den delen tänkte jag utelämna här. Totalt hämtade vi ca 30 kvm golv så förutom till sovrummet, som krävde ca 20 kvm, har vi nu golv till ett ytterligare mindre projekt.
Grovrengöring
Från början hade vi tänkt märka upp golvbrädorna när vi tog bort dem för att underlätta den kommande läggningen. Men den idén glömde vi bort i vår iver att komma igång. Så efter att vi hämtat hem golvet hade vi en liten pusselövning där vi utgick ifrån fläckarna på golvet. Utöver det sopade vi brädorna och skrapade bort smuts från varje spont. Därefter gjorde vi en grovtvätt av golvet med såpvatten. Vi var lite tveksamma till att såpskura golvet innan vi lagt in det då vi såg en risk i att golvet kunde slå sig. Men vi beslutade oss trots allt för att göra en snabb grovtvätt, men var försiktiga med mängden såpvatten, för att slippa få in den värsta smutsen.
I samband med att vi fått hem golvet hade vi Anticimex på besök, för inspektion av skadan i timmerväggen som jag nämnde i förra inlägget. Vi passade därför på att be Anticimex att titta på golvet då vi hittat ett par brädor med insektsangrepp. Anticimex utlåtande var att det inte fanns något pågående angrepp. Men för att vara på den säkra sidan rådde de oss till att sortera bort de brädor som hade stora skador.
Efter grovrengöringen och när alla golvbrädor torkat fick golvet ligga upptravat inne i rummet för att klimatiserade sig ett par månader.
Dörrbyte
Innan golvläggningen var det dags att byta sovrumsdörren. Alla dörrar i huset har bytts ut vid renovering av huset under 40-talet och vår ambition är att allteftersom byta ut dessa mot mer tidstrogna dörrar från slutet 1800-tal. Vi hade hittat en tidsenlig dörr hos Klassisk Byggnadsvård i Hallsberg. Den nya dörren var något högre än den gamla dörren men med lite anpassningar gick det bra. Det är dock förhållandevis högt i tak i huset, särskilt i hallen på övervåningen. Så den nya dörren smälte in bra både i hallen och sovrummet.
Golvlägging
I april 2019, efter att golvet fått klimatiserat sig och vi själva fått lite paus från allt renoverande, satte vi igång med att lägga golvet på plats.
Golvet var ganska hårt åtgånget och de hade redan sedan tidigare slagit/vridit sig lite. Processen att lägga ett mer än 150 år gammalt golv, som en gång funnit sin plats, var därför en tuff kamp som även innehöll blodsutgjutelse. Men skam den som ger sig och tack vare en jäkla envishet, uppfinningsrikedom och råstyrka så kom golvet på plats.
Slipning av gammalt golv
Nästa steg var slipning av golvet. Huvudregeln för gamla såpgolv är att inte slipa dem eftersom slipningen gör ytan mjuk. Men i detta fall bedömde vi slipning som nödvändigt. Vi hade tänkt leja bort till en fackman då vi läst om risken att slipa bort för mycket osv. Vi kontaktade ett företag och de var på besök. Men deras utlåtande var att en grovslipmaskin skulle ta för mycket på golvet och att det var bättre att slipa bräda för bräda. Detta bedömde dock företaget att vi kunde göra själva och att det skulle vara onödiga pengar att leja dem att göra det. Så sagt och gjort. Vi hyrde en golvslip och slipade golvet själva enligt instruktion från ”golvsliparen”.
Vi blev rekommenderade av företaget att använda en kantslipmaskin. Det är en mindre modell av maskin som inte har något skaft. Fördelen är att den tar en mindre yta och du har mer kontroll över slipningen. Nackdelen är arbetsställningen då du behöver halvkrypa eller stå böjd över maskinen under slipningen. Tricket var att inte stanna upp på ett ställe utan hålla apparaten i rörelse hela tiden. Vi slipade varje bräda utifrån dess behov så det är svårt att säga hur många gånger vi slipade golvet. Men i runda slängar kanske det blev fyra gånger. Vi använde två grovlekar på slippapper. Det grövsta använde vi 2-3 gånger. Först slipades varje skarv och därefter varje hel planklängd. Eftersom brädorna var lite skålade behövde slipen vinklas för att komma åt mittenpartiet. Därefter 1-2 varv med det finare slippappret.
Gammalt golv – såpskurning och slutligt resultat
När golvet slipats såpskurade vi med Gysingesåpa (original). Vid såpskurning behöver du en trasa, skurborste (gärna på skaft för att spara rygg och knän), en hink kallt sköljvatten, en hink kallt såpvatten. Det är viktigt att tänka på att använda kallt vatten och först blöta upp det parti som ska skuras. Om man har såpa på ett torrt golv eller om såpvattnet får torka in blir det fläckar som inte går bort. Varmt vatten gör även att träfibrerna reser sig och golvet kan bli stickigt. Processen ser ut enligt följande:
- Blöt upp golvet med kallt vatten, 2. Skrubba golvet med såpvatten, 3. Torka av såpvattnet, 4. ”Skölj” av golvet med kallt vatten, 5. Torka golvet med trasa
Nästa moment var att lerklina vilket vi planerade att göra i slutet av sommaren/hösten. Eftersom vi hade gott om tid till kommande moment så såpskurade vi golvet vid fyra tillfällen med tre veckors mellanrum. Det tar lång tid att bygga upp en ny hård yta med såpskurning men vi tänkte att vi lika gärna kunde passa på när rummet ändå stod tomt.
Vi blev väldigt nöjda med resultatet. Vi upplever inte golvet som stickigt utan det är lent och mjukt under fötterna. Visst har det några djupare hack och fläckar som inte gick bort vid slipningen. Men om ambitionen hade varit att få ett perfekt golv skulle vi köpt ett nytt. Det här golvet har en skönhet just tack vare sina små skavanker och ålder vilket skapar en genuin känsla. Vi ångrar inte för en sekund alla de timmar vi lagt på att få det på plats och får vi bestämma kommer det få ligga kvar för evigt.
0 kommentarer