Renovering av sovrummet, dvs. det rum vi använder som ”master bedroom”, var ett projekt vi satte igång med våren 2018. Rummet hade tidigare renoverats på 40-talet och tapetserats senast på 90-talet. I taket satt masonitskivor, väggarna var klädda med tretex och golvet bestod av slitna/stickiga, fernissade smala spontade brädor. Detta inlägg är en sammanfattning av utgångläget samt planeringen av renoveringen och rivning.
Foto på sovrummet före renovering.
Sovrummet före renovering.

Egentligen var det inget fel på rummet, det gick att få hyfsat trivsamt och mysigt, men vi hade problem med möss i väggarna och till viss del även i rummet. Golvet var slitet på sina ställen och hade spår efter tidigare rördragningar i form av hål som mössen kunde springa genom. En kväll när vi lagt oss satt till och med en mus på kanten mellan gaveln och madrassbotten, mindre fräscht och vi täppte direkt igen hålen med vinkorkar. Efter det kunde vi ibland om nätterna höra mössen sitta och knapra kork under golvet. Utöver det ville vi av estetiska skäl ta ner masoniten i taket samt byta ut det moderna fönstret som var en ocharmig variant av treglas med en plastyta utvändigt samt fuskspröjs.

Sovrumsrenovering – planering

Inledningsvis hade vi följande planerade arbetsmoment för vår renovering av sovrummet: riva bort tretexen från väggarna och lerklina, ta ner massonitskivorna i taket och därefter ta ställning till åtgärd, byta ut golvet, byta fönster, byta ut sovrumsdörren från 1940-talet, byta ut elementet till ett i mer passande storlek, bygga en platsbyggd garderob samt ny eldragning med strömbrytare av äldre modell. Nytt fönster, golv och dörr hoppades vi kunna hitta begagnat via annons eller byggnadsvårdsbutik etc.

Rivning av masonit och pärlspontsfynd

Vi började med rivning av taket och till vår glädje dolde sig där ett pärlspontstak. I slutet av 1800-talet var pärlsponten mycket bredare än vad den är idag, ca 15 cm, och med åren blev den smalare. Den pärlspont vi hittade var ca 13 cm bred och förmodligen är den i original från slutet av 1800-talet .

Tapetfynd

Innan rivningen av tretexen gav jag mig på lite tapetarkeologi. Tapeterna jag hittade är från ca 1940-tal och framåt. Några skivor skars ut och har sparats som minne. Väggen vid sovrumsdörren hade tapetrester kvar som satt bakom tretexen och gissningsvis är den tapeten från 1920-tal.

Rivning av tretex

Därefter tog vi bort tretexen på väggarna och vi fick förklaringen till musspringet. Tretexen var uppspikad på ribbor för att skapa lodräta väggar, vilket skapade hålrum. En perfekt motorväg för frusna möss om vintrarna. Vi upptäckte även att väggarna tidigare varit klinade med bruk, dock oklart vad för bruk. Vi gjorde vattentestet på en bit, dvs. lade en bit bruk i vatten. Men vattnet hade ingen påverkan och biten var intakt så vi kunde därmed slå fast att det inte var kalkbruk.

Vi genomförde även viss lagning av timmerväggen på ena långsidan där det visade sig finnas ett gammalt, nu avstannat insektsangrepp. Hålet fyllde vi igen med träklossar i passande form.

Upptagning av golvet

Upptagning av golvet visade sig vara lite klurigt eftersom brädorna var smala och torra som fnöske. Tanken var att ta upp det helt och återanvända i ett kommande restaureringsprojekt, extrarummet vi har på övervåningen, där samma typ av golv ligger sedan tidigare. Första plankan är svårast och den fick vi offra men därefter gick det lättare och vi lyckades få bort majoriteten av brädorna hela.

Isoleringen och fyllningsmaterialet i golvet bestod av kutterspån och kolstybb (kolstybb är kolrester). I botten låg flera lager björknäver omlott i syfte att minska risken för ras ner till nedervåningen. Förr använde man olika material som isolering lite efter principen ”man tager vad man haver”. Isoleringen kunde därför bestå av t.ex. spån, sand, kalk, lera, slaggsten etc. Eftersom allt var torrt lät vi det vara kvar (förutom den mest ofräscha av kutterspånet där det varit musbon).

Därmed var vi klara med all rivning och vi kunde påbörja återuppbyggnadsarbetet. Nästa steg var hitta ett nytt golv. Eller nytt är egentligen fel, rättare sagt ett gammalt golv att återbruka. Vi hade även turen på vår sida och hittade ett gammalt golv vilket nästa inlägg handlar om.


2 kommentarer

monica poulsen · 30 april, 2020 kl. 22:28

Vilket enormt arbete ni lägger ner, men fint blir det. Ser fram till att läsa det du skriver.detta kommer bli riktigt spännande. Kramar Lillan.

    Profilbild

    Hannah · 1 maj, 2020 kl. 10:05

    Stort tack Lillan och jätteroligt att du gillar sidan. Massor av kramar från mig och Rickard

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *