Sovrummet är äntligen färdigrenoverad och efter en lång process har vi nu kommit till inredning och slutligt resultat. Så detta inlägg tillägnas momentet att färdigställa sovrummet och tillbakablickar. Dessutom ett mindre hemmabygge i form av sänghimmel, lite uppfräschning av möbler och såklart lite bilder på inredningsdetaljer.

Sovrummet före renovering

Först lite minnesuppdatering om hur det såg ut från början. På det stora hela, vid första anblick, var det inget större fel på rummet. Men vid en närmare titt fanns både det ena och andra att fixa till och fräscha upp. Kolla in första inlägget om sovrumsrenoveringen för att läsa mer om detta och själva rivningsprocessen.

Sovrummet förebild
Sovrummet före renoveringen

Rummet i sin ursprungliga form hade masonit i taket, smala och slitna fernissade golvbrädor från renoveringen på 40-talet, tretex på väggarna och tapet från 90-talet. Alla lister (fönster, dörrar, golv och tak) var smala och utan profiler enligt 40-talets mode. Elementet var lite för stort för fönstret och eluttag och lysknappar var från 90-talet. Som sagt, det var egentligen inga större fel på rummet men då vi vill återställa huset till något mer tidstypiskt för 1800-talets slut kan man säga att vi såg potential.

Sovrummet efter….

Sovrummet har genomgått en omfattande renovering. Det enda som är kvar i original är pärlspontstaket, som dock tidigare var täckt med masonit, samt den lilla dörren in till kattvinden. Nedan presenteras det slutliga resultatet av renoveringen samt flera tillbakablickar och länkar till tidigare inlägg finns i texten.

Sovrummet efterbild
Sovrummet efter renoveringen.

I huvudsak består möbleringen och inredningen i sovrummet av återbruk, arvegods, loppis- och aktionsfynd som fräschats upp med ny färg och nytt tyg.

Ommålning av sänggavel och sängbord

Sänggaveln och sängborden köpte vi för minst 15 år sedan och de var från början mörkt vaxade. Vi gillade dock möblerna i sig och då de var hela och fullt funktionella fanns ingen anledning att köpa nytt. Dessa möbler genomgick dock en uppfräschning långt tidigare än själva sovrumsrenoveringen. Men redan då ville jag byta färg för att de skulle passa in bättre.

Innan målning skrapade jag bort så mycket som möjligt av vaxet (det gick inte att slipa, vaxet la sig som klumpar på slippappret). Därefter skrubbade jag av möblerna med målartvätt och målade dem med BIN (en typ av schellack). Slutligen målade jag sängbord och gavel med linoljefärg i en grå/beige kulör som påminner om Grön Umbra men den har en annan färgkod (S2005-Y20R). Jag var väldigt osäker på om färgen skulle sitta kvar men ommålningen gjordes 2016 och än så länge har det bara uppstått mindre skavanker i färgen. Så har du en vaxad möbel som du gillar rekommenderar jag att testa att måla om innan inköp av nytt.

Ommålning och omklädning av karmstolar

För många herrans år sedan, ids inte räkna efter, köpte vi ett matbord med stolar samt två tillhörande karmstolar på aktion. Matbordet och stolarna har vi använt flitigt genom åren. Men karmstolarna har vi släpat och flyttat runt på utan att ha hittat en plats för dem. Vid husköpet hamnade de slutligen i ett av uthusen. Men nu äntligen har de hittat sin plats och kommer till användning. Från början var de blålaserade men i vanlig ordningen glömde jag ta kort innan jag målade :(. De målades i vilket fall i linoljefärg och samma kulör som övriga snickerier, dvs. Grön Umbra RAÄ 7A-30.

Det var väldigt svårt att välja tyg till stolssitsarn då utbudet i butiken var magert. Men vi hittade i alla fall ett par tänkbara kandidater och bestämde oss tillslut för den gröna nyansen. Men när det väl var dags för inköp av tyg var det i början av mars och coronautbrott så jag köpte tyg på nätet istället.

Inte det lättaste att välja tyg utifrån en digital bild på Internet kan jag lova. Är inte helt nöjd med kulören men den är bättre än sitsens ursprungliga ursprungliga färg. Det nya tyget är ett grövre linnetyg och det visade sig även vara lite stretch i. Jag passade ut tyget för stolsdynorna och fållade kanten runt om. Därefter nitade jag fast tyget med en vanlig häftapparat.

Hemmasnickrad sänghimmel

Jag har drömt om att ha en sänghimmel sen jag var liten. Det ser så himla mysigt och ombonat ut samt lite lyxigt. Nu var tiden inne, äntligen skulle denna lilla flickdröm bli infriad. Från början hade jag föreställt mig en hel ram i sängens fulla storlek med stolpar upp i varje hörn. Men på grund av takhöjden var jag rädd att en fullskalig ram runt och över sägen skulle få rummet att krympa. Därav fick jag idén om en sänghimmel för huvudänden som hänger i en ram från taket.

Ramen är byggd av 1×2 tums reglar och är målad i Grön Umbra RAÄ 7A-30. Kedjorna och krokarna är inhandlade på byggvaruhus. Själva ”draperiet” och ”banden” har jag sytt av tunnare linnetyg.

Vi och kanske framförallt jag är väldigt nöjda med resultatet 🙂 Är supermysigt att sova under sänghimlen. Trots inramningen känns det luftigt eftersom tyget är tunt och släpper in ljus.

Sovrummet efterbild
Hemmasnickrad ram till sänghimmeln och draperiet samt band är hemmasytt.

Ljuset i mörkret

Något jag ofta har svårigheter med är belysning och särskilt svårt är det i rum som har lite lägre takhöjd. Med tiden kommer det förmodligen bli några ytterligare lampor men i nuläget är det de nedan som finns.

Den sexarmade taklampan i sovrummet, med lampskärmar i original, köpte min mamma på aktion (eller om det var loppis) för flera år sedan. Vi hade lyckan att få ta över lampan i samband med en flytt då mamma kände att den inte riktigt passade in i hennes nya lägenhet. Det var med glädje vi tog emot lampan. Den är så otroligt vacker och passar perfekt in i sovrummet oavsett takhöjd 🙂

Sovrummet aktions/loppisfynd
Taklampan inköpt på aktion/loppis.

Sänglamporna, Markslöjd, är de enda nyköpta ”prylarna” till rummet. De är köpta på Internet och jag föll pladask så fort jag såg dem. Trodde dock att lampfoten skulle vara i mässing men kopparfärgen ger en fin kontrast. Sladden är i tyg och skärmen i sammet och underbart rosa 🙂

Sovrummet efterbild
Sänglampor från Markslöjd.

Fotogenlampan ska egentligen hänga på väggen men jag litar inte på upphängningsanordningen så därför får den stå på byrån. Även fotogenlampan är fyndad på loppis, men faktiskt av mig denna gång och jag gav hela 20 kronor för den 🙂

Sovrummet efterbild

För vår del var det aldrig tal om att fälla in elen i väggen, dvs. gömma elsladdar inuti väggen. Utanpåliggande el med kulodosor hör till ett gammalt hus. Pellobrytaren är återanvänd från ett annat rum i huset.

Fönster och element

Det tidigare fönstret var i modernt utförande bestående av plast, aluminium och fuskspröjs. Nu sitter där ett äkta träfönster efter gammal förlaga, tyvärr ej återbruk då vi inte hittade något gammalt i rätt storlek. Trots att fönstret är nygjort är det väldigt vackert och vi är glada för att det fortfarande går att köpa nytt i gammal tappning när ”återvinningsavdelningen” har slut på sitt lager.

Sovrummet efterbild
Nytt äkta träfönster istället för det gamla moderna med fuskspröjs.

Även elementet är nytt samt slottsvredet. Vi hade tidigare ett lager med gamla slottsvred som vi fått från vår rörmokare men det lagret var tyvärr slut. Så det fick bli ett nytt. Det nya elementet passar mycket bättre till fönstrets storlek och slotsvredet är mer att likna vid ett smycke jämfört med de moderna i plast.

Möbler till förvaring

Även spegelbyrån är ett loppisfynd som min mamma gjort. Den rymmer en hel del och jag älskar de små lådorna uppe på byrån. Byrån har det gamla spegelglaset kvar och ljuset skiftar så fint i den oregelbundna ytan. I ett mindre eller mörkt rum är det även en fördel att placera en större spegel då den sprider ljuset och ger rummet lite mer djup.

Denna byrå var tidigare trären men fick byta färg till den ljusa gröna umbran som så många andra av möblerna. Jag vill dock förtydliga att det inte alltid är en bra lösning att måla om en gammal möbel. Äldre antika möbler förlorar oftast sitt värde (både monetärt och kulturellt) om de målas om. Före ommålning av denna byrå dubbelkollade jag med mamma för att inte tabba mig.

Spegelbyrån är ett loppisfynd som fräschats upp med ny färg.

Den platsbyggda garderoben har ett helt eget inlägg tillägnat sig men den tåls att visa upp igen 🙂 Rickard har byggt garderoben och jag har målat samt sytt kanallängderna. Förutom kattvindarna, som just nu är proppfulla med prylar, hade vi ingen garderob för kläder. Denna möbel kom därför verkligen till användning då vi tidigare förvarat våra kläder i väskor eller högar i rummet.

Hemmasnickrad och platsbyggd garderob.

Förutom hyllplanen bakom glasdörrarna är det ett mindre och ett större skåpsutrymme i toppen samt en mindre och en större låda i botten. Garderoben är ca 2,20 meter hög och ca 1,40 bred. Den sväljer massor och uppfyller vårt behov mer än väl.

Golv, dörrar och listverk

Det nygamla golvet är underbart mjukt att gå på och det ser nästintill nytt ut efter slipning och såpskurning. Dess gamla stickiga och fläckiga skepnad är verkligen ett minne blott. Det har såklart sina små skavanker med det hör till. Ett golv är till för att gå på och det vore underligt om ett mer än 100 år gammalt golv inte hade dragit på sig några skönhetsfläckar.

Det nylagda golvet som slipats och såpskurats.

Golvsockelpanelen är en egenkomponerad konstruktion. Det går dock att köpa golvsockelpanel i paketform där alla delar ingår. I vanliga fall ska den övre delen bestå av en bröstlist men i vårt fall fungerade inte det i och med regeln som satts upp för lerkliningen och kalkputsen. Vi löste vårt lilla dilemma genom att välja vanliga lister, med samma utförande, men ta en smalare version till den övre delen. Tror att vår egna lösning blev billigare (om nu priset ska läggas till som en faktor) samt bättre eftersom vi löste konstruktionen helt efter vårt behov.

Före renoveringen satt det en dörr från 40-talet in till sovrummet. Den har bytts ut till en nygammal dörr inköpt från Klassisk byggnadsvård i Hallsberg, en byggnadsvårdsbutik som förmedlar gamla dörrar och fönster för återbruk. Även kammarlåset är återbruk. Det satt tidigare på en sekelskiftesdörr som ingår i vår ”bra-att-ha-samling” av dörrar och lås.

Sovrummet – reflektioner

Sovrummet var det första rummet i huset som vi gav oss på, förutom bygget av gästtoaletten i skrubben under trappan. Att vi började med sovrummet beror på de utbyggnadsprojekt vi har på gång och sovrummet var det enda rum som inte skulle komma att påverkas av utbygget. Såhär i efterhand är vi dock väldigt glada över att det föll sig så att sovrummet hamna först i ordningen. Redan nu är vi i full gång med bygge av glasveranda och vardagsrum samt extrarum på övervåningen är omgjorda till fullskalig verkstad. Då är det väldigt skönt att kunna krypa ner i sängen i ett rum fyllt av harmoni, ordning och reda.

Apropå harmoni så är det verkligen ett bra ord att beskriva vårt sovrum. Tror det är de lerklinade väggarna som bidrar till känslan som är i rummet. Är svårt att beskriva men det är tystare och känns ombonat på ett helt annat sätt än tidigare. Som att gå in i ett fågelbo (eller livmoder som min svägerska sa 🙂 )

I övrigt har jag nog inte så mycket mer att säga om än snipp snapp snut så var renoveringsprocessen slut, i alla fall renoveringen av sovrummet :). Vi hoppas att vi genom dessa inlägg inspirerat och gett någon lust och mod att testa på lerklining, lägga ett gammalt golv och kantskära tapeter.

Kommentera gärna nedan och ge feedback på detta inlägg eller de tidigare. Alltid roligt och nyttigt att få lite återkoppling inför kommande inlägg.


2 kommentarer

Malin · 3 januari, 2024 kl. 15:31

Hej, tack för att du/ni skrivit och publicerat ert arbete. Väldigt roligt at se och så fint det blivit. Vi står i färd med att lerklina ett sovrum vi med så det var så jag hittade hit. Värdefullt att få ta del av ert arbete. Imponerad av att ni hittade ett ”nytt” begagnat golv och fick det på plats!!! Så fint.

    Profilbild

    Hannah · 5 januari, 2024 kl. 17:33

    Hej,

    Tack för snälla ord och återkoppling på bloggen. Känns bra att bloggen kommer till nytta 🙂

    Hälsningar
    Hannah

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *