Dagen för lerklining närmade sig men först krävdes förberedelser med bl.a. golvlister, fönster- och dörrfoder, fönsterbyte och hönsnät. Före rivningen i sovrummet, vilket jag berättade om i det första inlägget, hade vi diskuterat vilket material vi skulle använda istället för tretex. Tretex isolerar förvisso mot både ljud och värme vilket är positivt. Men eftersom vi ville bli av med musspring och drag var lerklining ett hett alternativ. När vi dessutom upptäckte att väggarna varit klinade tidigare så var saken avgjord. Men som sagt, innan vi kunde lerklina behövde vi förbereda.
Listverk
Vi hade tidigare gjort ett besök hos Gysinge för att hämta inspiration. Gysinge har flera olika utställningar med stilar från olika epoker, bl.a. finns olika utföranden på listverk och golvsockelpaneler. Vi hade tänkt oss en högre golvlist och fastnade för en golvsockelpanel som var vanlig i finare rum under andra halvan av 1800-talet. Ett sovrum ingår kanske inte i kategorin ”finare rum” utan syftar mer på salong och dylikt. Men vi fastnade ändå för det utförandet och bestämde oss för att göra något liknande i sovrummet.
Vår tolkning av ovan golvsockel blev enligt nedan. För att få liknande utseende som originalet men även få rätt distans från väggen, för att ge plats för lerkliningen, valde vi att köpa fristående lister och sätta en vanligt bräda som mittstycke. Dörrklossen är en enkel tjockare bräda som vi sågat av hörnen på.
Förberedelser – fönsterbyte
Fönstret i sovrummet var modernt med fuskspröjs och detta ville vi byta ut mot ett riktigt träfönster i stil med resterande fönster på huset. Vi letade länge efter ett begagnat men gick bet. Så tillslut beställde vi ett nytt måttanpassat från ett snickeri. Bågarnas utsida målades i samma gröna nyans som befintliga fönster, men med linoljefärg denna gång :).
Dags för montering av det nya fönstret. På något konstigt sätt hade vi lyckats glömma bort att vi vid beställningen av fönstret valt att göra det lite högre än det gamla. Det innebar att toppfoder ihop med regnplåten inte fick plats över fönstret. Detta var dock inget vi ville åtgärda i snålblåst och regn på stege i oktober. Utan vi valde det alternativ man ska undvika i möjligaste mån, vi valde att skjuta upp det momentet till ett annat bättre tillfälle. Så än så länge är det inte gjort men vi får väl se till att det där bättre tillfället infaller nu i sommar.
Förberedelser – reglar/läkt
Eftersom lerkliningen bygger ett antal centimeter behövde vi bygga på dörrar- och fönsterkarm med en regel/läkt för att ge utrymme för den kommande lerväggen. Detsamma gällde för kommande taklist och golvsockelpanel. Dessutom är inte en vägg av lerklining det lättaste att hänga upp saker på, såvida du inte har en väldigt lång skruv/spik. Vi planerade därför att förstärka med reglar på väggen där elementet ska hänga och även sätta upp klossar för lysknapp och gardinstång. Dessa reglar kommer även fylla en funktion som måttstock för hur mycket lera som ska läggas på vid lerkliningen. Det gick åt mycket tid att tänka ut placering av reglarna/läkten. Det var heller inte det lättaste att få alla ”pinnar” raka när ingen vägg är lodrät och inget hörn är i 90 grader.
Vi bestämde oss även för att inte lerklina hela vägen ner till golvet. Är kanske en långsökt tanke, men vi resonerade som så att det kan komma ett tillfälle, läcka i elementröret exempelvis, som gör att vi behöver lyfta upp golvet. Om vi då lerklinat hela vägen ner skulle det vara väldigt svårt att få upp golvet utan att förstöra väggen. Vi bestämde oss därför för att bygga ett fack längst med hela golvet och fylla den biten med kutterspån.
Förberedelser – hönsnät
Det finns olika läror gällande hönsnätets varande eller icke varande vid lerkliningen. Förr ”fjällade” man timret eller slog in ”tränubb” för att lerblandningen skulle ha något att fästa i. Dessa fjäll/hack syns även på bilderna av vår timmervägg. Men de gamla fjällen är ofta torra och håller inte inte för en ny omgång lerklining. Det är även väldigt svårt att göra nya i en gammal timmerstock. Vid omklining kan man istället använda hönsnät, vassmatta eller uppspikade ribbor. Det finns även de som inte använder något av ovan utan de menar att leran fäster bra ändå. Jag vet inte vad som är rätt och riktigt utan överlåter den tvisten till proffsen. Vi bestämde oss dock för att köra på hönsnät med motiveringen att hängslen och livrem känns tryggt när man är totala nybörjare.
Allt är klart inför dagen med stort D
Då var det förberett och golvet är täckt med plast. Dags för lerklining men det blir nästa inlägg 🙂
0 kommentarer